Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 80 ml ulja
- 200 ml mleka
- 190 g brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
- 200 ml čokoladnog mleka
Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 250 g maskarponea
Za čokoladni ganaš:
- 180 g crne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Ledene kocke su jedan od onih kolača koji osvajaju na prvi zalogaj – sočan čokoladni biskvit natopljen mlekom, bogat maskarpone fil i preliv od čokoladnog ganaša stvaraju savršenu kombinaciju ukusa i tekstura. Ovaj desert je jednostavan za pripremu, neodoljivo kremast i osvežavajuć, idealan za sve ljubitelje čokolade.
Priprema biskvita: Zagrejte rernu na 180°C (ili 175°C ako koristite ventilator). Kalup obložite papirom za pečenje. U posudi umutite jaja, šećer, prstohvat soli i vanilin šećer dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte ulje i mleko, pa nastavite da mutite. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodajte u smesu i lagano sjedinite mikserom na najmanjoj brzini. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 20 minuta. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, biskvit je gotov. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi, a zatim ga natopite čokoladnim mlekom.
Priprema fila: Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodajte maskarpone sir i lagano sjedinite mikserom na najmanjoj brzini. Premažite fil preko ohlađenog i natopljenog biskvita.
Priprema čokoladnog ganaša: Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja (ali nemojte da provri). Dodajte sitno iseckanu crnu čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu. Ostavite da se malo prohladi, zatim pažljivo prelijte preko fila.
Stavite kolač u frižider najmanje 2 sata da se stegne. Secite na kocke i poslužite hladno.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.