Sastojci:
- 220 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 210 g pirinčanog brašna
- 80 g kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 1/4 kašičice soli
Vlažni sastojci za tortu:
- 250 ml mleka
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 180 ml ulja
- 60 ml svežeg espresa
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 2 jajeta
- 250 ml ključale vode
Za puter krem:
- 185 g putera
- 360 g šećera u prahu
- 180g kakaoa
- 125 ml mleka
Recept za bezglutensku čokoladnu tortu:
Kako biste napravili tortu bez glutena, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni C . Podmažite i obložite dva pleha za pečenje od 20 cm. U velikoj posudi izvažite sve suve sastojke i pomešajte. Pomešajte mleko sa jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dobićete mlaćenicu. Dodajte sve vlažne sastojke, osim ključale vode, u suve. Nastavite da mutite dok se ne formira glatko testo. Dodajte kipuću vodu i umutite da se sjedini. Sipajte smesu u pripremljene kalupe i pecite 30-40 minuta.
Napravite zatim glazuru tako što ćete da stavite puter u malu šerpu i dobro propržite na laganoj vatri. Kada porumeni, sipajte ga u silikonski kalup za torte i stavite u frižider ili zamrzivač da se stegne. U zamrzivaču će biti potrebno oko 15-20 minuta. Kada se puter potpuno ohladi, razbijte ga i stavite u posudu. Mutite 10-15 minuta mikserom sa nastavkom za mućenje, dok smesa ne postane svetla i pahuljasta.
U međuvremenu prosejte šećer u prahu i kakao zajedno. Kada je puter gotov, smanjite brzinu i umešajte mešavinu šećera u prahu i mleko. Dodajte so i vanilin ekstrakt i mešajte dok se ne sjedine. Kada se patišpanj potpuno ohlade, premažite ih galzurom. Svaki sloj premažite, kao i po površini torte. Ubacite u frižider do serviranja i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i bezglutensku tortu sa jabukama po receptu Džejmija Olivera.
Pročitajte kako se pravi prolećna torta sa jagodama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.