Sastojci:

  • 220 g šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 210 g pirinčanog brašna
  • 80 g kakao praha
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 1/4 kašičice soli

Vlažni sastojci za tortu:

  • 250 ml mleka
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 180 ml ulja
  • 60 ml svežeg espresa
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 2 jajeta
  • 250 ml ključale vode

Za puter krem:

  • 185 g putera
  • 360 g šećera u prahu
  • 180g kakaoa
  • 125 ml mleka
Zašto je korisno pirinčano brašno?

Pirinčano brašno se lako vari i pogodno je za želudac. Bogato je mineralima i vitaminima, a sadrži i zasićene mononezasićene i polinezasićene masti, šećere, vlakna, belančevine i vodu. Bogato je kalcijumom, gvožđem, fosforom, cinkom, magnezijumom, selenom, bakrom i manganom. Odličan izvor vitamina B kompleksa i vitamina E.

Recept za bezglutensku čokoladnu tortu:

Kako biste napravili tortu bez glutena, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni C . Podmažite i obložite dva pleha za pečenje od 20 cm. U velikoj posudi izvažite sve suve sastojke i pomešajte. Pomešajte mleko sa jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dobićete mlaćenicu. Dodajte sve vlažne sastojke, osim ključale vode, u suve. Nastavite da mutite dok se ne formira glatko testo. Dodajte kipuću vodu i umutite da se sjedini. Sipajte smesu u pripremljene kalupe i pecite 30-40 minuta.

Napravite zatim glazuru tako što ćete da stavite puter u malu šerpu i dobro propržite na laganoj vatri. Kada porumeni, sipajte ga u silikonski kalup za torte i stavite u frižider ili zamrzivač da se stegne. U zamrzivaču će biti potrebno oko 15-20 minuta. Kada se puter potpuno ohladi, razbijte ga i stavite u posudu. Mutite 10-15 minuta mikserom sa nastavkom za mućenje, dok smesa ne postane svetla i pahuljasta.

U međuvremenu prosejte šećer u prahu i kakao zajedno. Kada je puter gotov, smanjite brzinu i umešajte mešavinu šećera u prahu i mleko. Dodajte so i vanilin ekstrakt i mešajte dok se ne sjedine. Kada se patišpanj potpuno ohlade, premažite ih galzurom. Svaki sloj premažite, kao i po površini torte. Ubacite u frižider do serviranja i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i bezglutensku tortu sa jabukama po receptu Džejmija Olivera.

Pročitajte kako se pravi prolećna torta sa jagodama

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Grčka torta od jogurta i kora Izvor: Grčka torta od jogurta i kora

StvarUkusa