Sastojci:

  • 200 g brašna za kolače
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 110 g putera
  • 40 g biljnog ulja
  • 200 g kristalnog šećera
  • 120 g mleka
  • 30 g limunovog soka
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 1 kašičica limunove kore
  • 200 g borovnica

Za krem:

  • 120 g krem sira
  • 300 g slatke pavlake
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
Zašto je korisno da jedete borovnice?

Borovnice su bogate vlaknima, sadrže masti zbog kojih su zdrave za srce, bogate su vitaminom C i vitaminom K, kao i manganom i gvožđem.

Recept za sočni kolač sa borovnicama i krem sirom:

Kako biste napravili kolač, prvo u činiju ubacite 110 g putera. Promešajte da omekša pa dodajte 40 ml ulja. Zatim umutite mikserom, pa dodajte 200 g šećera i malo soli. Potom opet umutite mikserom dok ne bude lagano i penasto. U odvojenoj činiji pomešajte dva jajeta i vanilin ekstrakt, pa postepeno dodajte u smesu i mutite mikserom. U ovu smesu prosejte 200 g brašna i 1 kašičicu praška za pecivo. Promešajte pa dodajte 120 ml mleka.

Opet promešajte dobro varjačom. Mleko i brašno dodajte u navratima. Zatim sipajte limunov sok u smesu i mutite mikserom jedan minut. Zatim pleh veličine 23x28 cm obložite papirom za pečenje i sipajte testo u pleh. U testo ubacite borovnice. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30-35 minuta. Čačkalica bi trebalo da bude čista. Ohladite kolač u potpunosti. Zatim napravite krem. U činiji umutite mikserom 120 g krem sira.

Dodajte 300 g slatke pavlake, 60 g šećera u prahu i prstohvat soli i mutite mikserom. Dodajte i 1 kašičicu vanilinog ekstrakta. Dobro umutite smesu mikserom dok ne stovori krem. Rasporedite krem preko kolača i stavite u firžider na 1-2 sata. Nakon toga isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najlepši kolač od čokolade i sira, krcat proteinima.

Pročitajte kako se pravi kolač Dunavski talasi

BONUS VIDEO

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby

StvarUkusa