Sastojci:
- 200 g brašna za kolače
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 110 g putera
- 40 g biljnog ulja
- 200 g kristalnog šećera
- 120 g mleka
- 30 g limunovog soka
- 2 jajeta
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 1 kašičica limunove kore
- 200 g borovnica
Za krem:
- 120 g krem sira
- 300 g slatke pavlake
- 60 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Recept za sočni kolač sa borovnicama i krem sirom:
Kako biste napravili kolač, prvo u činiju ubacite 110 g putera. Promešajte da omekša pa dodajte 40 ml ulja. Zatim umutite mikserom, pa dodajte 200 g šećera i malo soli. Potom opet umutite mikserom dok ne bude lagano i penasto. U odvojenoj činiji pomešajte dva jajeta i vanilin ekstrakt, pa postepeno dodajte u smesu i mutite mikserom. U ovu smesu prosejte 200 g brašna i 1 kašičicu praška za pecivo. Promešajte pa dodajte 120 ml mleka.
Opet promešajte dobro varjačom. Mleko i brašno dodajte u navratima. Zatim sipajte limunov sok u smesu i mutite mikserom jedan minut. Zatim pleh veličine 23x28 cm obložite papirom za pečenje i sipajte testo u pleh. U testo ubacite borovnice. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30-35 minuta. Čačkalica bi trebalo da bude čista. Ohladite kolač u potpunosti. Zatim napravite krem. U činiji umutite mikserom 120 g krem sira.
Dodajte 300 g slatke pavlake, 60 g šećera u prahu i prstohvat soli i mutite mikserom. Dodajte i 1 kašičicu vanilinog ekstrakta. Dobro umutite smesu mikserom dok ne stovori krem. Rasporedite krem preko kolača i stavite u firžider na 1-2 sata. Nakon toga isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najlepši kolač od čokolade i sira, krcat proteinima.
Pročitajte kako se pravi kolač Dunavski talasi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
