Sastojci:
Za patišpanj:
- 250 g brašna
- 100 g putera
- 125 g šećera
- 200 g pavlake
- 3 jajeta
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 8 g vanilinog šećera
Za sloj sa orasima:
- 170 g oraha
- 100 g šećera
- 50 g putera
- 0,5 kašičice cimeta
Recept za kolač sa orasima i cimetom:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo propržite orahe u suvom tiganju, ostavite ih da se ohlade i sitno ih iseckajte. Dodajte šećer i mleveni cimet. Sve dobro izmešajte. Hladni puter iseckajte na sitne komadiće ili izrendajte na krupnom rendeu. Dodajte puter orasima i sve rukama umešajte da bude mrvičasto. U brašno dodajte prašak za pecivo, dobro promešajte, a zatim prosejte. U šećer dodajte vanilin šećer za ukus.
Umutite puter sa šećerom. Puter treba unapred izvaditi iz frižidera i ostaviti da omekša. Umutite jaja jedno po jedno. Postepeno umešajte pavlaku u testo i takođe izmutite mikserom dok ne postane glatko. Dodajte sodu bikarbonu i promešajte. Na kraju umešajte brašno sa praškom za pecivo. Mešajte brzo, i ne dugo. Na kraju, radi homogenosti, možete brzo umesiti testo mikserom.
Pripremite pleh dimenzija 21 x 21 cm i obložite ga papirom za pečenje, a pre toga podmažite uljem. Stavite polovinu testa, raširite ga i pospite polovinom smese od oraha. Preostalo testo stavite odozgo i pospite preostalim orasima. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C, a pleh stavite u sredinu rerne i pecite oko 40 minuta.
Čačkalica bi trebalo da bude čista, nakon što je ubodete u sredinu kolača. Prebacite kolač na rešetku i ostavite da se ohladi. Pre serviranja, pospite šećerom u prahu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i žuti kolač sa višnjama.
Pročitajte kako se pravi kolač od lisnatog testa i krema od jagoda
BONUS VIDEO
StvarUkusa