Sastojci:
Za sladoled:
- 1 velika banana
- 110 g svežeg sira
- 50 g brusnica
- 1/3 kašičice stevije (ili po ukusu)
Za čokoladni premaz:
- 200 g crne čokolade bez šećera
- 2 kašike kokosovog ulja
Po želji:
- 40 g seckanog kikirikija
Priprema:
Ovaj sladoled na štapiću idealna je poslastica za letnje dane – bez dodatog šećera, punog voćnog ukusa i sa hrskavim slojem tamne čokolade. Pravi se lako, ne zahteva posebnu opremu i savršeno prija i deci i odraslima.
Procedite brusnice kroz sitno sito kako biste uklonili eventualne ljuspice ili koštice. U blender stavite bananu, sveži sir, pire od brusnica i steviju. Mutite dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Smesu sipajte u kesu za dekoraciju (ili običnu kesu s odsečenim vrhom) i pažljivo napunite kalupe za sladoled. Ubacite štapiće i stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata, dok se potpuno ne stegne.
Otopite crnu čokoladu na pari, dodajte kokosovo ulje i promešajte da se sjedini. Sipajte čokoladu u visoku čašu pogodnu za umakanje. Izvadite sladolede iz kalupa i brzo ih umočite u čokoladu – ona će se odmah stegnuti. Po želji, u ostatak čokolade dodajte seckani kikiriki i umočite još jednom za dodatnu hrskavost. Vratite sladoled u zamrzivač na još 10 minuta pre posluživanja.
Bonus video
