Sastojci:

Za sladoled:

  • 1 velika banana 
  • 110 g svežeg sira 
  • 50 g brusnica
  • 1/3 kašičice stevije (ili po ukusu)

Za čokoladni premaz:

  • 200 g crne čokolade bez šećera 
  • 2 kašike kokosovog ulja

Po želji:

  • 40 g seckanog kikirikija 

Priprema:

Ovaj sladoled na štapiću idealna je poslastica za letnje dane – bez dodatog šećera, punog voćnog ukusa i sa hrskavim slojem tamne čokolade. Pravi se lako, ne zahteva posebnu opremu i savršeno prija i deci i odraslima.

Savet:

Koristite silikonske kalupe jer se sladoled lakše vadi, a ako nemate – možete koristiti i male čaše s drvenim štapićima.

Procedite brusnice kroz sitno sito kako biste uklonili eventualne ljuspice ili koštice. U blender stavite bananu, sveži sir, pire od brusnica i steviju. Mutite dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Smesu sipajte u kesu za dekoraciju (ili običnu kesu s odsečenim vrhom) i pažljivo napunite kalupe za sladoled. Ubacite štapiće i stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata, dok se potpuno ne stegne.

Otopite crnu čokoladu na pari, dodajte kokosovo ulje i promešajte da se sjedini. Sipajte čokoladu u visoku čašu pogodnu za umakanje. Izvadite sladolede iz kalupa i brzo ih umočite u čokoladu – ona će se odmah stegnuti. Po želji, u ostatak čokolade dodajte seckani kikiriki i umočite još jednom za dodatnu hrskavost. Vratite sladoled u zamrzivač na još 10 minuta pre posluživanja.

Bonus video

00:35
Domaći sladoled na štapiću od 4 sastojka Izvor: Instagram/_recetas_sanas_fit