Sastojci:

za biskvit:

  • 400 ml mleka
  • 4 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 30 g putera
  • prstohvat soli

Sastojci za krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 40 g kukuruznog skroba
  • 70 g putera
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Ovaj kremasti rolat sa poslastičarskim filom je savršena kombinacija mekanog biskvita i bogatog, nežnog krema koji se topi u ustima. Idealna poslastica za svaku priliku, lako se pravi, a uvek ostavlja utisak domaće slatke čarolije. Pripremite ga za porodične slave, nedeljni desert ili kad god poželite nešto posebno i ukusno.

Savet:

Da bi rolat bio što mekši, ne presušujte biskvit i pažljivo ga urolajte dok je još topao.

U posudu sipajte mleko, dodajte jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro umutite. Dodajte puter i još jednom promešajte. Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 15-20 minuta, dok biskvit ne porumeni i ne bude pečen. Izvadite, ostavite da se malo ohladi, pa pažljivo urolajte uz pomoć papira za pečenje i ostavite da se ohladi skroz.

U manju šerpicu sipajte mleko i vanilin šećer, zagrejte do vrenja. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom i kukuruznim skrobom dok ne dobijete glatku smesu. Polako dodajte toplu mlečnu mešavinu u jaja, mešajući da se ne stvore grudvice. Vratite sve na tihu vatru i kuvajte dok se krem ne zgusne. Skinite sa vatre i umešajte puter dok se ne rastopi i sjedini sa kremom. Ostavite da se ohladi.

Rolat pažljivo odmotajte, premažite kremom, pa ponovo urolajte. Po želji pospite šećerom u prahu ili ukrasite po želji.

Bonus video

01:00
ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA Izvor: Instagram/foodblog_ghome