Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g brašna
  • 1 kašika kakaa
  • Kalup 20 × 30 cm

Za beli kokos fil:

  • 400 ml mleka
  • 120 g šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 100 ml mleka (za razmućivanje skroba)
  • 100 g kokosovih pahuljica

Za čokoladnu glazuru:

  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 100 ml mleka
  • 70 g putera

Priprema:

Ovaj kolač su pravile mame i bake, sa mekanim testom, laganim kokos filom i starinskom glazurom od kakaa – miris koji smo voleli i slatkiš koji nikad ne izlazi iz mode. Jednostavan za pripremu, a izgleda kao iz poslastičarnice.

Savet:

Za savršeno sečenje, kolač dobro ohladite u frižideru i koristite nož umočen u toplu vodu.

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte mleko, ulje, prosejano brašno s praškom za pecivo. Podelite smesu na 2 dela i u jedan umešajte kakao. Sipajte deo sa kakaom u podmazan kalup i pecite 10 minuta na 180°C. Ostavite da se prohladi.

U 100 ml mleka razmutite skrob. Ostatak mleka sa šećerom zagrejte, pa dodajte razmućeni skrob i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, umešajte kokos. Vruć fil nanesite preko ohlađenog biskvita i poravnajte. Preko nanesite ostatak smese za biskvit (one bez kakaoa). Pecite sve zajedno još 30 minuta na 180°C.

Pomešajte šećer, kakao i mleko. Kuvajte na tihoj vatri, pa kad provri, dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Prelijte preko ohlađenog kolača.

Bonus video

00:14
Kokos kolač Izvor: TikTok/candy_healthy