Sastojci:

Testo:

  • 7 belanaca
  • 200 g šećera
  • 200 g sušenog kokosa 
  • 100 g brašna 

Fil:

  • 7 žumanaca
  • 120 g šećera 
  • 3 kašike kakaa
  • 250 g putera 

Čokoladna glazura:

  • 100 g čokolade
  • 30 g putera 
  • 50 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Kad su naše prababe slavile važne dane, nije bilo skupih sastojaka ni modernih miksera, ali je bilo srca i umeća. Ova kokos torta iz 1875. godine pravo je svedočanstvo tog vremena – jednostavna, a bogata, mekana, puna ukusa kokosa, čokolade i domaćeg fila od žumanaca. Nema praška za pecivo, nema ekstrakata – samo ono što je provereno i što miriše na detinjstvo kod bake.

Savet:

Ako vam je kora tanka, slobodno je isecite na tri dela i filujte slojevito – biće još bogatije i sočnije.

Umutite belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer uz neprestano mućenje. Dodajte kokos i brašno, pa lagano promešajte špatulom dok se smesa ne ujednači. Sipajte u pleh dimenzija 33 x 29 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C , oko 12 minuta.

Umutite žumanca sa šećerom i kakaom na pari dok se ne zgusnu, pa ostavite da se ohlade. Umutite puter, pa dodajte ohlađenu smesu od žumanaca i sjedinite u gladak fil.Fil sipajte preko ohlađene kore i ravnomerno rasporedite.

Otopite čokoladu sa puterom i pavlakom na tihoj vatri dok ne postane glatka. Prelijte preko fila i stavite tortu u frižider da se stegne pre služenja.

Bonus video

00:14
Kokos kolač Izvor: TikTok/candy_healthy