Sastojci:
Za testo:
- 500 g šljiva, očišćenih od koštica i prepolovljenih
- 120 ml mleka (sobne temperature)
- 25 g svežeg kvasca ili 7 g suvog kvasca (preporučuje se sveži)
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 40 g omekšalog putera
- 250 g brašna
Za preliv:
- 100 g putera
- 130 g smeđeg šećera
- 1/2 kašike cimeta
Priprema bakinog kolača sa šljivama:
U većoj posudi rastvorite kvasac u mleku i ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Dodajte preostale sastojke i mesite testo oko 5 minuta, dok ne postane glatko. Pokrijte testo i ostavite da naraste jedan sat. Okruglu tepsiju (prečnika oko 22 cm) obložite papirom za pečenje i prebacite testo u nju. Rasporedite šljive preko testa i blago ih utisnite. Ponovo pokrijte i ostavite da testo narasta još jedan sat.
Ako volite ovu vrstu jednostavnih kolača, sigurno će vam se dopasti i onaj sa višnjama i to po francuskom receptu!
U šerpi lagano zagrejte puter, smeđi šećer i cimet, dok se ne povežu i blago ne provre. Prelijte ovaj topli preliv preko naraslog testa sa šljivama.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C (gornje i donje grejanje) oko 25–30 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju i ne zamiriše na cimet.
Bonus video
