Sastojci:

  • Za testo:

  • 500 g šljiva, očišćenih od koštica i prepolovljenih
  • 120 ml mleka (sobne temperature)
  • 25 g svežeg kvasca ili 7 g suvog kvasca (preporučuje se sveži)
  • 1 jaje
  • 60 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 40 g omekšalog putera
  • 250 g brašna
  • Za preliv:

  • 100 g putera
  • 130 g smeđeg šećera
  • 1/2 kašike cimeta

Priprema bakinog kolača sa šljivama:

U većoj posudi rastvorite kvasac u mleku i ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Dodajte preostale sastojke i mesite testo oko 5 minuta, dok ne postane glatko. Pokrijte testo i ostavite da naraste jedan sat. Okruglu tepsiju (prečnika oko 22 cm) obložite papirom za pečenje i prebacite testo u nju. Rasporedite šljive preko testa i blago ih utisnite. Ponovo pokrijte i ostavite da testo narasta još jedan sat.

Ako volite ovu vrstu jednostavnih kolača, sigurno će vam se dopasti i onaj sa višnjama i to po francuskom receptu!

Savet plus!

Kolač je najbolji dok je još topao, a naša prešporuka ej da ga poslužite uz kuglu sladoleda od vanile.

U šerpi lagano zagrejte puter, smeđi šećer i cimet, dok se ne povežu i blago ne provre. Prelijte ovaj topli preliv preko naraslog testa sa šljivama.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C (gornje i donje grejanje) oko 25–30 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju i ne zamiriše na cimet.

Bonus video

00:28
najsočniji čokoladni kolač Izvor: instagram/fitwafflekitchen