Sastojci:

Testo:

  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • 90 g putera (omekšanog)
  • 180 g kiselog mleka
  • oko 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • kesica vanilin šećera

Fil:

  • 130 g ribizli (sveže ili zamrznute)
  • 70 g šećera
  • 1 kašičica skroba (gustina)

Priprema:

Mirisne, prhke i blago kiselkaste, ove rolnice vraćaju u detinjstvo i podsećaju na starinske kolače koje su pravile naše bake. Kombinacija mekanog testa od kiselog mleka i slatko-kiselog fila od ribizli pravi je pogodak za sve koji vole kolače koji nisu preslatki. Idealne su za doručak uz šolju mleka ili popodnevni predah uz čaj.

Savet:

Ako koristite zamrznute ribizle, nemojte ih prethodno odmrzavati – tako će zadržati oblik i sok tokom kuvanja.

Umutite jaje sa šećerom, pa dodajte omekšani puter i kiselo mleko. Sve dobro sjedinite. Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo, solju i vanilom. Zamesite mekano, glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Umotajte testo u foliju i ostavite u frižideru 20–30 minuta.

Za fil stavite ribizle sa šećerom i skrobom u šerpicu, kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Ohladite.

Razvucite testo u pravougaonik, premažite filom, pa urolajte kao štrudlu. Isecite na komade širine 3–4 cm i poređajte na papir za pečenje. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok blago ne porumene. Po želji pospite šećerom u prahu.

Bonus video

00:59
pržene rolnice sa jabukama Izvor: instagram/cookistwow