Sastojci za galetu sa jabukama:
- Za testo:
- 180 grama pšeničnog brašna
- 2 kašike kristal šećera
- 1/2 kašičice soli
- 120 grama maslaca, hladnog da bi se lakše sekao na kockice
- 4 kašike ledene vode
- Za fil:
- 3 velike jabuke
- 1 kašika limunovog soka
- 50 grama kristal šećera
- 1 kašičica cimeta
- Pre pečenja:
- 2 kašike istopljenog maslaca
- 1 umućeno jaje
- Kristal šećer za posipanje
Kako se pravi galeta sa jabukama?
Pomešajte brašno, šećer i so u procesoru za hranu, dosdajte maslac isečen na kockice i funkcijom "puls" izmešajte dok ne dobijete grudvasto testo. Ne brinite, baš tako treba da izgleda u ovoj fazi recepta za galetu sa jabukama.
Polako dodajte ledenu vodu, kašičicom, i nastavite mešanje. Sada ćete dobiti kompaktnije testo za galetu sa jabukama. Izručite ga na pobrašnjenu površinu i malo ga umesite, tek toliko da dobijete kuglu. Umotajte je u providnu foliju i stavite u družifer na najmanje dva sata.
Dok čekate da se testo ohladi, operite jabuke, oljuštite ih i izvadite im semenke. Isecite ih na deblje kriške i u dubokoj činiji ih pomešajte sa limunovim sokom. Potom jabuke pospite šećerom i cimetom i dobro promešajte, da ih lepo prekriju.
Kada se testo za galetu sa jabukama ohladilo, uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte oklagijom na debljinu od pola centimetra. Na pleh postavite papir za pečenje i prebacite testo na njega. Nafilujte jabukama, i ostavite oko fila oko 7-8 centimetara praznog testa.
Jabuke prelijte istopljenim maslacem, i presavijte testo ka jabukama. Slobodno budite opušteni u ovom koraku, galeta sa jabukama ne mora da izgleda savršeno.
Ivice testa premažite umućenim jajetom, pospite šećerom i pleh prebacite u zagrejanu rernu. Pecite oko 45 minuta, ili dok ivice testa ne dobiju zlatnosmeđu boju, a fil mehuriće od krčanja. Neka se galeta hladi najmanje 20 minuta pre serviranja. Poslužite je sa kuglom sladoleda od vanile.
U čemu je razlika između galete i pite? Galete su savršene za sve koji vole lepe kolače, koji ne moraju da budu apsolutno perfektnog oblika. Čak i ako prvi put pečete kolač, galete su dobar izbor jer su vrlo male šanse da pogrešite u bilo čemu. Galete imaju samo donju koru, dok se ivice savijaju kako bi kolač dobio rustični izgled. Peku se na papiru za pečenje, a ne posebnoj posudi za pitu. Pite u ovom smislu zahtevaju više preciznosti, posvećenosti i truda zbog čega su galete mnogo lakše za pravljenje.
Pročitajte i kako se pravi brzi kolač sa jabukama!
BONUS VIDEO:
(Izvor:StvarUkusa)
