Sastojci:
Za testo:
- 100 g kisele pavlake
- 70 g šećera
- 1/3 kašičice soli
- 100 g putera
- 1 jaje
- 350 g brašna
- 8 g praška za pecivo
Za fil:
- 200 g suvih kajsija
- 200 g oraha
- 60 g šećera
Za posipanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- malo seckanih oraha
Recept za mađarski kolač sa kajsijama:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo pripremite testo. U činiju sipajte pavlaku, a zatim 70 g šećera. Dodajte so i 100 g puteram, pa dobro promešajte žicom. Zatim dodajte 1 jaje i nastavite da mešate. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte u smesu. Umesite testo, pa ga umotajte u najlon i stavite u frižider na 40 minuta.
U međuvremenu sipajte suve kajsije u lonac, prelijte ih vodom i kuvajte 10 minuta. Iseckajte u secku 200 g oraha i 40 g šećera. Zatim ubacite kuvane kajsije u blender i pospite sa 20 g šećera, pa izblendirajte.
Testo podelite na 3 dela, tako da jedan deo bude malo veći. Dva manja komada testa uvijte u najlon i ostavite na stranu. Veći komad testa razvaljajte oklagijom, tako da bude za 3 cm veći od prečnika pleha za pečenje koji je 22 cm.
Kada razvaljate testo stavite ga u pleh za pečenje. Rasporedite seckane orahe i odvojite malo za posipanje kolača odozgo. Razvaljajte drugi deo testa i stavite na orahe, tako da se lepo spoji sa ivicom pleha. Odozgo stavite fil od kajsija i lepo ga rasporedite.
Razvaljajte treći deo testa i pokrijte kajsije. Zatvorite dobro ivice kolača. Premažite 1 žumancetom razmućenim sa mlekom. Odozgo pospite seckanim orasima koje ste odvojli. Pecite na 180 stepeni 35-40 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i sočni kolač sa jogurtom i kajsijama.
Pročitajte kako se pravi kolač od bele čokolade i grčkog jogurta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
