Sastojci:

  • 120 g putera, omekšanog
  • 180 g šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašika slatke pavlake
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 355 g univerzalnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 240 g svežih borovnica, grubo iseckanih
  • šećer u prahu, opciono
Zašto je korisno da jedete borovnice?

Borovnice su izuzetno hranljivo voće, poznato po svojoj niskoj kalorijskoj vrednosti i bogatstvu vitamina, minerala i antioksidanata. U 100 grama borovnica nalazi se oko 57 kalorija, 14,5 grama ugljenih hidrata (uključujući 2,4 grama vlakana i 10 grama šećera), 0,7 grama proteina i 0,3 grama masti. Od vitamina, borovnice su dobar izvor vitamina C (oko 9,7 mg u 100 grama, što je 16% preporučenog dnevnog unosa) i vitamina K (19,3 μg, 24% preporučenog dnevnog unosa). Takođe, sadrže mangan, koji je važan za zdravlje kostiju i mišića.

Recept za keksiće sa borovnicom i limunom:

Kako biste napravili keks sa borovnicom i limunom, prvo zagrejte rernu na 175°C. U velikoj posudi, umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Umutite jaje, pavlaku i koru. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i postepeno dodajte u kremastu smesu i dobro promešajte.

Umešajte borovnice. Kašikom sipajte smesu na razmaku od 7,5 cm, na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite dok ivice blago ne porumene, 8-10 minuta. Ohladite 2 minuta pre nego što ih izvadite na rešetku. Po želji, pospite šećerom u prahu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i keksiće sa belom čokoladom i brusnicama.

Pročitajte kako se prave hrskavi keksići sa limunom

BONUS VIDEO

00:13
Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče Izvor: Instagram/essential_everyday

StvarUkusa