Kolač sa orasima i kajsijama preliva se sirupom koji mu daje sočnost, a zbog oraha podseća na baklavu. Nije komplikovan za pripremu.

Sastojci:

Sastojci za sirup:

  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 kriška limuna

Za fil:

  • 100 g oraha
  • 200 g suvih kajsija (mekih ili prethodno kratko kuvanih)
  • belanca od 2 jajeta

Za kore:

  • 100 g putera
  • 50 g ulja
  • 1/3 kašičice soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 2 žumanca
  • 250–280 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Osnovne informacije:

Kuhinja: Orijentalna

Tip jela: Desert

Ukupno vreme pripreme: 40 minuta

Broj porcija: Oko 15 parčića

Nivo težine pripreme: Srednje

Priprema:

Napravite sirup i pripremite fil:

Ubacite u šerpu 100 g šećera i 100 ml vode. Stavite na zagrejani šporet dok se šećer ne rastvori. Zatim u secku iseckajte 100 g oraha i prebacite ih u činiju. Potom iseckajte 200 g suvih kajsija. Ako su previše tvrde, pre toga ih lagano prokuvajte oko 10 minuta. Kada ih iseckate, prebacite i njih u činiju sa orasima. U šerpu sa šećerom koji se rastvorio dodajte 1 krišku limuna i kuvajte 10 minuta. Odvojite dva belanca i dodajte ih orasima i kajsijama. Sve dobro promešajte. Zatim skinite sirup sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Savet:

U smesu za kore dodajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta, ono ih čini prhkijim i mekšim.

Napravite smesu za kore:

Pripremite 100 g putera, dodajte 50 ml ulja, 1/3 kašičice soli, 50 g šećera u prahu, i sve dobro umutite. Dodajte i jednu kašičicu sirćeta, pa sve promešajte. Potom dodajte 2 žumanca i promešajte. U posebnoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u smesu za kore. Postepeno dodajte brašno, tako da se testo ne lepi za ruke. Umesite testo i podelite ga na 2 jednaka dela. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje pa rasporedite prvi sloj testa. Kalup bi trebalo da bude veličine 18x18 cm. Zatim dodajte fil i rasporedite ga preko prvog sloja testa. Drugi deo testa razvaljajte na veličinu pleha. Stavite na fil i raširite.

Pecite i servirajte: 

Izrezbarite viljuškom površinu testa i zatim ubacite u rernu i pecite na 180 stepeni, oko pola sata. Prelijte sirupom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Isecite i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sočni kolač sa višnjama.

Pročitajte kako se pravi kolač od bele čokolade i grčkog jogurta

BONUS VIDEO

00:21
Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima Izvor: instagram/amna_foodie

StvarUkusa