Jesen i zima su godišnja doba kada volimo da se ušuškamo, pustimo neki film i naravno jedemo omiljenu poslasticu. Kolači i pite sa jabukama ili bundevama su idealni za to vreme, pogotovo ako ih poslužimo sa kuvanim vinom. Ovaj kolač sa jabukama ima neobičan način pripreme, koji je u isto vreme jednostavan i praktičan. Sve što treba da uradite je da pomešate sastojke za testo i da i podelite u 4 čaše. U kalup sipate po čašu testa, pa jabuke i suvo grožđe i tako dok ne utrošite sve. Obavezno isprobajte!
Sastojci:
- 160 g šećera
- 160 g griza
- 130 g brašna
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g putera
- 4-5 jabuka
- suvo grožđe
- 100 ml mleka
Priprema:
Šećer, griz, brašno, so, vanilin šećer i prašak za pecivo pomešajte i podelite u 4 čaše (jednake količine). Kalup prečnika 22 cm obložite pek papirom, pa izrendajte malo putera po dnu. Sipajte prvu čašu "testa", pa preko poređajte tanko seckane jabuke i suvo grožđe. Tako ređajte dok ne utrošite sav materijal. Kada dođete do poslednjeg sloja sa jabukama i suvim grožđem prelijte mlekom, pa pospite poslednju čašu "testa". Preko izrendajte preostali puter. Pecite na 180°C nekih 35-40 minuta.