Baklava je poznati turski specijalitet, punjen nadevom od orasa, pistaća ili kokosa, pa preliven sirupom od šećera. Ova slatka pita omiljena je među svim narodima Balkana i pravi se vrlo često. Ako želite da napravite nešto drugačiju i neobičnu baklavu, umesto klasičnih kora, napravite smesu i to od spanaća. Sve sastojke pomešajte u posudi i zamesite, a onda testo stavite u tepsiju, pa kad bude gotovo zalijte kolač sirupom i ukrasite orasima. Pitu bez kora spremljenu na ovaj način sigurno niste probali, tako da kada je poslužite iznenadićete sve ne samo izgledom, nego i glavnim sastojkom ove pite.
Sastojci:
Za sirup:
- 180 g šećera
- 700 ml vode
- 8-10 kapi limunovog soka
Za testo:
- 500 g spanaća
- 90 ml ulja
- 200 g putera
- 2 jaja
- 75 g griza
- 90 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- 10 g praška za pecivo
- 480 g brašna
Priprema: