SVI ZNATE KAKO SE PRAVI TRADICIONALNA, ALI OVAKU BAKLAVU NISTE PROBALI: Umesto kora umesite testo, pa zalijte sirupom

Za sve ljubitelje neobičnih recepata, tu je baklava bez kora sa spanaćem kao glavnim sastojkom.

Printscreen/YT/Lina'nın Yemek Tarifleri

Baklava je poznati turski specijalitet, punjen nadevom od orasa, pistaća ili kokosa, pa preliven sirupom od šećera. Ova slatka pita omiljena je među svim narodima Balkana i pravi se vrlo često. Ako želite da napravite nešto drugačiju i neobičnu baklavu, umesto klasičnih kora, napravite smesu i to od spanaća. Sve sastojke pomešajte u posudi i zamesite, a onda testo stavite u tepsiju, pa kad bude gotovo zalijte kolač sirupom i ukrasite orasima. Pitu bez kora spremljenu na ovaj način sigurno niste probali, tako da kada je poslužite iznenadićete sve ne samo izgledom, nego i glavnim sastojkom ove pite.

Sastojci:

Za sirup:

  • 180 g šećera
  • 700 ml vode
  • 8-10 kapi limunovog soka

Za testo:

  • 500 g spanaća
  • 90 ml ulja
  • 200 g putera
  • 2 jaja
  • 75 g griza
  • 90 g šećera
  • 5 g vanilin šećera
  • 10 g praška za pecivo
  • 480 g brašna

Priprema: