ŠAMPITA KAO IZ POSLASTIČARNICE: Jedan od najpopularnijih kolača koji se topi u ustima, uspeće vam iz prve

Domaća šampita ima bolji ukus nego da ste kupili u poslastičarnici.

Shutterstock

Baklave, šampite i tulumbe su kolači koji se nikada ne odbijaju. Naučite da napravite jedan od najpopularnijih kolača, čija je osnova mekani biskvit, a fil je šne od belanaca umućen sa šećerom. Ako želite da poboljšate ukus već odlične poslastice onda prelijte čokoladnom glazurom ili da pospete kakaom. 

Sastojci:

Za koru:

  • 8 žumanaca 
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika mleka
  • 8 kašika brašna
  • 1/4 kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 12 belanaca
  • prstohvat soli
  • 10 kašika šećera
  • 500 g šećera
  • 200 ml vode

Priprema:

Žumanca umututie sa šećerom. Zatim dodajte mleko i ulje, pa opet sjedinite mikserom. Sipajte brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite. Sipajte u pleh obložen pek papirom ili ga nauljite i pospite brašnom.  Pecite na 180°C oko 12 minuta. 

Kuvajte šećer i vodu na laganoj temepraturi. Belanca umutite sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte ušpinovani šećer. Umutite čvrst šne. Sipajte preko kore i poravnajte. Stavite u rernu na 3-4 minute, pa ohladite. 

Izvor: Stvar ukusa