TRADICIONALNE GRILIJAŠ ŠTANGLE: Omiljena poslastica iz detinjstva - baš ovako su ih pravile naše bake

Svima omiljena poslastica iz detinjstva grilijaš štangle.

Shutterstock

Grilijaš štangle je jedan od onih slatkiša koji nas asocira na detinjstvo. Mogu da se prave i u posnoj i u mrsnoj varijatni, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kome su ih decenijama za razne proslave pravile naše bake.

Sastojci:

  • 10 žumanaca
  • 700 g šećera
  • 400 g seckanih oraha
  • 300 g putera
  • 2 kore velike oblande
  • 100 g čokolade za kuvanje

Prirpema:

Šećer rastopite u šerpi na laganoj vatri. Potrebno je mešati, da se ne stvore grudvice, ali vodite računa da vam ne zagori. Kada je šećer karamelizovan, izlijte ga u nauljen pleh i ostavite da se ohladi i stegne. Potom ga izlomite na sitne deliće. Možete da ga isitnite čekićem za meso, ali i ako ga prebacite u kesu pa oklagijom prelazite preko kese. Žumanca i šećer umutite, pa kuvajte na pari , uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Sklonite sa vatre, prohladite, pa umešajte puter i sjedinite. Na kraju, u ohlađen krem dodajte seckane orahe i usitnjeni karamel šećer. Ovim filom filujete oblande, koje bi trebalo dobro da pritisnete i ostavite na hladnom preko noći da se stegnu. Ukoliko želite kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom. Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa