Kuglof je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu. Kod nas se tradicionalno jede u Vojvodini, a poreklom je iz Nemačke. U Sremskim Karlovcima se svake godine održava kulturno-zabavna-turistička manifestacija Festival kuglofa što dovoljno govori o tome koliko se ovaj kolač "odomaćio" na našoj trpezi. Donosimo vam recept za jednostvani mramorni kuglof koji će pored sjajnog ukusa sve ukućane oduševiti dekorativnim izgledom.
Sastojci:
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 8 g vanilin šećera
- 120 ml ulja
- 250 g brašna
- 180 ml mleka
- 15 g praška za pecivo
- 20 g kakao praha
Priprema:
U činiju stavite cela jaja, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer, pa sve sjedinite i mutite miserom dok ne dobijete vazdušastu ujednačenu smesu. Ulijte ulje i mleko, sve promešajte pa dodajte brašno. Sve lagano mutite ručnom mutilicom dok ne dobijete glatko testo u koje ćete potom staviti i prašak za pecivo. Dobijenu smesu podelite u dva dela, pa u jednu dodajte kakao. Kalup za kuglof prečnika 23 cm pobrašnjavite, pa neizmenično u krug sipajte po malo od obe smese, dokle god imate materijala. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada je pečen ostavite da se malo prohladi, pa kuglof izvrnite na tacnu za služenje. Po želji ga možete posuti šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa