JEDNOSTAVNI MRAMORNI KUGLOF: Većinu namirnica već imate kod kuće, a biće glavna zvezda svake trpeze

Jednostavna priprema mramornog kuglofa, koji će vas pored izgleda oduševiti i fantastičnim ukusom.

Printscreen/YT/ Quick Simple & Delicious

Kuglof je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu. Kod nas se tradicionalno jede u Vojvodini, a poreklom je iz Nemačke. U Sremskim Karlovcima se svake godine održava kulturno-zabavna-turistička manifestacija Festival kuglofa što dovoljno govori o tome koliko se ovaj kolač "odomaćio" na našoj trpezi. Donosimo vam recept za jednostvani mramorni kuglof koji će pored sjajnog ukusa sve ukućane oduševiti dekorativnim izgledom. 

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 120 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 180 ml mleka
  • 15 g praška za pecivo
  • 20 g kakao praha

Priprema:

U činiju stavite cela jaja, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer, pa sve sjedinite i mutite miserom dok ne dobijete vazdušastu ujednačenu smesu. Ulijte ulje i mleko, sve promešajte pa dodajte brašno. Sve lagano mutite ručnom mutilicom dok ne dobijete glatko testo u koje ćete potom staviti i prašak za pecivo. Dobijenu smesu podelite u dva dela, pa u jednu dodajte kakao. Kalup za kuglof prečnika 23 cm pobrašnjavite, pa neizmenično u krug sipajte po malo od obe smese, dokle god imate materijala. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada je pečen ostavite da se malo prohladi, pa kuglof izvrnite na tacnu za služenje. Po želji ga možete posuti šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa