Kuglof je jedan od onih kolača koji ima bezbroj varijatni i možete da ga pravite sa vama omiljenim sastojcima, počev od voća, pa sve do orašastih plodova. Ova verzija je malo drugačija, jer u njega ide šargarepa. Nemojte da vas to iznenadi, upravo ona u kombinaciji sa ostalim sastojcima mu daje posebnu aromu.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 8 g vanilin šećera
- 150 ml ulja
- 150 g mleka
- 250 g brašna
- 12 g praška za pecivo
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g šargarepe
Za preliv:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 8 g vanilin šećera
- 40 g bele čokolade
Priprema:
3 cela jajeta pomešajte sa šećereom i vanilin šećerom i mutite mikserom da se lepo sjedini, pa lagano dodajte ulje konstanto mešajući. Nakon par minuta ulijte i mleko, a potom i brašno, zajedno sa praškom za pecivo. Sve mutite dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte orahe i sitno narendanu šargarepu. Promešajte da se sve lepo sjedini. U kapul za kuglof prečnika 24 cm sipajte smesu i pecite na 180 C nekih 40-ak minuta. Izvrnite na poslužavnik i pustite da se prohladi. Za to vreme u 200 ml mleka dodajte kašiku šećera, vanilin šećer i kašiku kukuruznog skroba. Kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne. Ubacite belu čokoladu i mešajte da se rastopi. Prelijte preko kolača i sačekajte da se malo stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem