Jedan od najjednostavnijih načina da pripremite kolač ili bilo koje drugo jelo je taj da sve sastojke stavite u jednu posudu, a smesu samo izlijete u pleh. Upravo je takav recept za neodoljivi kuglof sa jabukama i orasima. Poreklo ovog kolača nije sigurno, svojataju ga dve nacije - Francuzi i Austrijanci, a postoji i priča da je lično kraljica Marija Antoaneta prenela Francuzima način pripremanja kuglofa.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 180 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 50 g seckanih oraha
  • 2 jabuke

Priprema:

Cela jaja pomešajte sa vanilin šećerom i šećerom, pa umutite rućnom žicom. Sipajte jogurt i ulje, pa ponovo sve sjedinite. Lagano dodajte brašno i prašak za pecivo, zatim mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ubacite sitno naseckane orahe i dobro umutite. U pobrašnavljeni kalup za kuglof prečnika 22 cm ulijte dobijenu smesu. Jabuke oljuštite i isecite na kockice pa ih poređajte po testu ravnomerno. Pecite na 180 C nekih pola sata. Kada bude pečen uzmite tacnu na kojoj ćete ga služiti i izvrnite pleh. Po želji ga pre služenja pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Printscreen/YT/Fatto in Casa da Alba Kuglof sa jabukama i orasima