Milionerov kolač, uprkos imenu, ne zahteva skupe sastojke, a spoj ukusa garantuje da ćete obožavati da ga spremate i jedete. U pitanju je stari škotski kolač koji obiluje ukusom karamele i čokolade. Zapravo, ime je dobio po tome što podseća na nešto što bi bogataši jeli, ali ne zahteva komplikovane namirnice i tešku pripremu.
Sastojci:
Za koru:
- 350 g brašna
- 230 g maslaca
- 130 g kristal šećera
- prstohvat soli
Fil:
- 400 ml kondenzovanog mleka
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 4 kašike meda
Glazura:
- 250 g čokolade
Priprema:
Najpre zagrejte rernu na 150 stepeni. Za sloj testa pomešajte maslac, šećer i so, pa mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Zatim lagano dodajte brašno, postepeno, sve vreme muteći mikserom. Kada ste dobili glatko testo, stavite ga u pleh koji ste obložili pek-papirom. Pecite oko pola sata, do zlatne boje. Kada se skroz ohladilo, biskvitnu koru stavite u frižider. Za karamel sloj pomešajte maslac, mleko i šećer, pa dodajte med i na srednjoj vatri neprestano mešajte dok smesa ne postane gusta karamela. Kada je gotovo, prelijte biskvit i vratite u frižider. Čokoladu istopite na pari, pa njom prelijte ohlađenu i potpuno stegnutu karamelu, pa vratite u frižider da se i to stegne.
Izvor: Stvar ukusa