Palačinke su rado viđen gost na trpezama širom Srbije. Za njih nisu potrebni skupi sastojci, a one osnovne sigurno da svi već imaju kod kuće.
Ovaj recept je malo drugačiji od onog klasičnog, jer se u testo dodajte mak što im daje neobičan i poseban ukus. Pored toga izgledaće veoma zanimljivo i dekorativno, a možete da ih filujte sa raznim nadevima u zavisnosti od želje.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 ml mleka
- 2 jajeta
- 200 ml kisele vode
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 3 kašike maka
- ulje za pečenje
Priprema:
Umutite prvo jaja i šećer da zapene, pa dodajte polovinu brašna i mleka, sve vreme muteći. Zatim dodajte preostalo brašno i mleko, kiselu vodu, so i mak, pa opet sve izmutite na najjačoj brzini da dobijete glatko testo bez grudvica. U tiganj za pečenje sipajte par kapi ulja i kada se dobro zagreje, izlijte malo smese i pecite sa obe strane po nekoliko minuta. Vodite računa da palačinke ne budu previše debele. Postupak ponavljate dok ne potrošite sav materijal. Mažite ih sa namazom po želji, a one su toliko ukusne da možete da ih jedete i prazne.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom