Palačinke su rado viđen gost na trpezama širom Srbije. Za njih nisu potrebni skupi sastojci, a one osnovne sigurno da svi već imaju kod kuće.

Ovaj recept je malo drugačiji od onog klasičnog, jer se u testo dodajte mak što im daje neobičan i poseban ukus. Pored toga izgledaće veoma zanimljivo i dekorativno, a možete da ih filujte sa raznim nadevima u zavisnosti od želje.

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 200 ml kisele vode
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 3 kašike maka
  • ulje za pečenje

Priprema:

Umutite prvo jaja i šećer da zapene, pa dodajte polovinu brašna i mleka, sve vreme muteći. Zatim dodajte preostalo brašno i mleko, kiselu vodu, so i mak, pa opet sve izmutite na najjačoj brzini da dobijete glatko testo bez grudvica. U tiganj za pečenje sipajte par kapi ulja i kada se dobro zagreje, izlijte malo smese i pecite sa obe strane po nekoliko minuta. Vodite računa da palačinke ne budu previše debele. Postupak ponavljate dok ne potrošite sav materijal. Mažite ih sa namazom po želji, a one su toliko ukusne da možete da ih jedete i prazne.

Izvor: Stvar ukusa