Jabuke u šlafroku su starinski slatkiš koje su naše bake često pravile. U kući je uvek bilo brašna i jaja, pa je ova brza poslatica bila redovna na trpezi, naročito nakon nedeljnog ručka.

Priprema je više nego jednostavna, sastojci su jeftini, a sigurno da će vas već nakog prvog zalogaja vratiti u bezbrižne dane detinjstva. 

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 200 g brašna
  • 2 jajeta
  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • sok od jednog limuna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • naribana kora jednog limuna

Priprema:

Jabuke oljuštite, pa ih nasecite na kolutove debljine oko pola centimetra i izdubite deo sa košticama. Stavite ih u činiju, pa ih prelijte sokom od limuna da ne bi pocrnele. Cela jaja ulupajte sa šećerom da se zapene, a možete i da ih umutite mikserom. Postepeno dodajte mleko, brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna. Treba da dobijete smesu malo gušću od one za palačinke. Svaku krišku jabuke dobro umičite u dobijeno testo, pa ih spuštajte u tiganj u kome ste zagrejali ulje. Pržite ih sa obe strane po nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatno-žutu koricu. Vadite ih na papirni ubrus kako bi se ocedile od viška ulja. Kada se ohlade pre služenja ih pospite sa malo šećera u prahu.

Izvor: Stvar ukusa