Kako biste napravili savršenu letnju tortu treba vam samo malo vremena i truda. Torta od biskvita, kremastog musa od jagoda kao i žele kockica je dobitna kombinacija za svaku proslavu. Ne samo da predivno izgleda nego je i ukus spektakularan.
Kako biste dobili biskvit ovako zelene boje potreban vam je spanać. Ne brinite, on neće dati nikakav čudan ukus i miris ovoj torti, šta više daće sočnost i savršenu boju biskvitu. Na prirodan način obojite vašu letnju tortu. A ovako pripremljen biskvit se odlično uklapa sa letnjim voćem, a ako ne želite jagode izaberite maline, kupine, borovnice... A kremasti voćni mus daje završni pečat savršenoj torti.
Pravo osveženje za vrele letnje dane, a izgled će sve oduševiti. Isprobajte obavezno.
Sastojci:
Za koru:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 200 g spanaća
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 8 g praška za pecivo
- korica jednog limuna
Za fil:
- 150 g jagoda
- 30 g šećera
- 5 g želatina
- 30 ml vode
Za mus:
- 230 g jogurta
- 130 g pirea od jagoda
- 330 ml slatke pavlake
- 80 g šećera
- 12 g želatina
- 70 ml vode
Priprema:
U blenderu pomešajte spanać i ulje i napravite kašu, zatim dodajte koricu limuna i promešajte. Umutite jaja, pa postepeno dodajte šećer i sjedinite dobro mikserom. Dodajte kašu od spanaća i promešajte špatulom, pa dodajte i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Opet lepo sjedinite špatulom. Sipajte u kalup prečnika 18 cm koji ste obložili providnom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Proverite čačkalicom. Izvadite gotov biskvit iz kalupa, umotajte ga u plastičnu foliju, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi i stavite u frižider na 4-5 sati.
Prsten od kalupa obložite providnom folijom, pa stavite na neku podlogu. Jagode usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, a želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Pire od jagoda sipajte u šerpu i dodajte šećer, pa kuvajte oko 1-2 minuta. Sklonite sa šporeta i u vruć fil dodajte želatin. Dobro promešajte, sipajte u kalup i stavite u frižider.
Biskvit izadite i folije i malo isecite vrh, kako bi vam ostalo za ukrašavanje. Zatim ga podelite na 3 jednaka dela. Žele od jagoda izvadite iz kalupa i iseckajte na kockice.
Pomešajte želatin i vodu i ostavite da nabubri. Pire od jagoda, pomešajte sa šećerom i ostavite da proključa, pa kuvajte još minut. U vrući pire dodajte želatin, dobro promešajte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu smesu dodajte jogurt i promešajte. Slatku pavlaku umutite i dodajte i nju. Odvojite nekoliko kašika musa za ukrašavanje. Mus podelite na 2 jednaka dela.
U dublji kalup stavite biskvit, pa pola prvog dela musa, zatim kockice želea od jagoda, pa drugu polovinu prvog dela musa i ponovo kockice želea. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Mus, pa žele, mus, pa žele i treći biskvit. Njega premažite sa onim musom koji ste odvojili, a onaj tanak sloj biskvita što ste isekli na početku izmrvite i pobacajte preko. Ukrasite i jagodama.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem