Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolači

AKO STE MISLILI DA VAM KOLAČI NE IDU OD RUKE - PREVARILI STE SE: Lagani desert od prhkog testa i fila od jogurta i voća

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Pokažite svoje kulinarsko umeće tako što ćete napraviti ovaj divan kolač sa prhkim testom i filom od jogurta i voća.

Izvor: Printscreen/YT/Cookrate-Romania

Ako niste iskusna domaćica kojoj sve uspeva i slatko i slano, onda se sigurno pitate u čemu je caka. Počnite sa jednostavnim recpetima, koji ne zahtevaju puno vremena, a ni umeća. Do sada su vam oni dobro poznati recpeti kao Španski vetar, Moskva šnite, Pavlova torta, Markiza, Saher torta... delovali komplikovano i da nećete uspeti, ali zaista je potrebno samo malo truda. 

Zato počnite sa ovom laganom varijantom, jeste da treba testo da se umesi, ali ako ste pravili kiflice nekada uspećete i ovo. Fil se pravi od jogurta i umućenih belanaca (šne) koji ide preko testa, a zatim samo poređate bobičasto voće. Preko izdrobite preostalo prhko testo i stavite da se peče. 

Ne deluje komplikovano, zar ne? Isprobajte ovaj recept i oduševite svoje najmilije. 

Sastojci:

Za testo:

  • 550 g brašno
  • 200 g putera 
  • 2 jajeta
  • 100 g kisele pavlake 
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli 
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • malo limunove kore 

Za fil:

  • 1 l jogurta 
  • 60 g skroba 
  • 5 belanaca 
  • 240 g šećera 
  • prstohvat soli 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 5 žumanaca 
  • 20 g vanilin šećera 
  • 80 g griza 
  • 600 g bobičastog voća 

Možda će vas zanimati

Priprema:

U brašno dodajte puter sobne temeprature i sjedinite rukama. Zatim dodajte i ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo i veći deo pospite brašnom, pa razvucite oklagijom. Stavite u tepsiju dimenzija 24x32 cm obloženu pek papirom. Lepo rukama pritisnite da dođe do ivica i izbockajte viljuškom.
Umutite belanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Jogurt pomešajte sa žumancima, ekstraktom vanile, vanilin šećerom i prstohvatom soli, pa umutite. Dodajte griz i skrob i nastavite da mutite. Pomešajte obe smese i sipajte preko, lepo poravnajte, pa poređajte voće. Preko izmrvite preostalo testo i pecite na 170°C nekih 40 minuta. 

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti