Nekada su torte mogle da prave samo vešte domaćice, jer je priprema bila komplikovanija. Ali danas postoji toliko jednostavnih recepata koji pomažu da se u kuhinji opuste i oni koji nisu toliko vrsni poslastičari. Sve popularnije postaju torte koje se ne peku, ali one još uvek ne mogu da se mere sa ukusnim poslasticama koje se prave od kora i filova. Predlažemo vam da napravite preukusnu čokoladnu tortu sa jagodama koja će vas oduševiti već na prvi zalogaj.  

  • Sastojci:
  • Za biskvit: 
  • 100 g putera 
  • 1 kašika šećera 
  • 200 g kondnezovanog mleka 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 100 ml mleka 
  • 50 g svežeg sira 
  • 1/2 kašike sirćeta 
  • 100 g brašna 
  • 30 g kakaoa
  • 1 kašičica sode bikarbone 
  • Za ganaš: 
  • 200 g mlečne čokolade 
  • 100 ml slatke pavlake
  • Još: 
  • 300 g jagoda  
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1/4 šolje šećera  
  • 1/2 šolje vode 
  • Za dekoraciju:
  • 100-150 g nutele 
  • jagode 

Priprema:

Penasto umutite puter sa šećerom, pa dodajte kondenzovano mleko i vanilu i sjedinite mikserom. U drugoj posudi pomešajte sir i sirće, pa dodajte u smesu sa puterom i dobro sjedinite. Dodajte prosejano brašno, kakao i sodu bikarbonu i dobro sjedinite sastojke. Sipajte ga u kalup obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko pola sata. Dok se kora peče otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom. Probušite rupe i ostavite da se stegne u frižideru pola sata. U jednoj posudi pomešajte seckane jagode sa šećerom u prahu i ostavite da odstoje, a u šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne proključa. Kada se kora ohladi presecite je tako da dobijete 3 jednaka kruga. Stavite jednu koru na tacnu, pa premažite šećernom vodicom, a onda i ganašem, pa stavite jagode. Preko ide druga kora, premažite šećernom vodicom, premažite ganaš i onda stavite jagode. Preko ide treća kora, a onda premažite nutelom koju ste malo istopili i ukrasite jagodama. 

Izvor: Stvar ukusa