Svaka domaćica ima svoj recpet za jafa tortu i uglavnom se oni razlikuju u par sastojaka, ali jedna od najpopularnijih i najpoznatijih je i bingo torta. Mekana čokoladna kora premazana sa 3 neodoljiva fila, a između svakog omiljeni keks kao što su jafa i piškote. Na kraju se ukršava čokoladnim šlagom. Ovoj savršenoj torti retko ko može da odoli, a idealna je za sve vrste proslava, pogotovo dečije rođendane.
- Sastojci:
- Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika kakaoa
- 4-5 kašika soka od pomorandže
- Za fil od plazme:
- 300 g mlevene plazme
- 200 ml soka od pomorandže
- 200 g putera
- 150 g prah šećera
- Za fil:
- 1 l mleka
- 120 g pudinga od vanile
- 400 g putera
- 300 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kutije jafa keksa
- 400 g plazma keksa
- 200 ml soka od pomorandže
- Za dekoraciju:
- 180 g šlaga sa ukusom čokolade
- 450 ml mleka
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite sa 5 kašika šećera. Zatim belanca umustite čvrst šne sa kašikom šećera. Lagano sjedinite obe smesi i dodajte prosejano brašno i kakao. Promešajte i sipajte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-30 minuta. Gotovu koru izbockajte čačkalicom i prelijte sokom od pomorandže.
Mlevenu plazmu pomešajte sa sokom od pomorandže i lepo promešajte. Puter umutite sa šećerom u prahu i pomešajte obe smese, pa i umutite mikserom.
Pomešajte puding sa 300 ml mleka i dobro sjedinite da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko sipajte u šerpu sa šećerom i kada se zagreje dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu, pokrijte provdnom folijom i ostavite da se ohladi. Puter sobne temeprature umutite penasto sa šećerom u prahu, pa u to dodajte ohlađeni puding. Dobro sjedinite mikserom. Podelite fil sa 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte istopljenu čokoladu i dobro promešajte.
Koru premažite filom od plazme, a onda poređajte jafa keks koji ste umočili u sok od pomorandže. Zatim premažite fil od pudinga, pa poređajte plazmu koje ste umočili u sok od pomorandže. Preko premažite fil od čokolade. Celu tortu premažite šlagom sa ukusom čokolade. Umesto šlagom možete da je ukrasite i čokoladnom glazurom.
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa