Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • Prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 160 g šećera
  • 45 ml biljnog ulja (bez mirisa)
  • 200 g borovnica
  • 170 g brašna
  • pola kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 15 g gustina 
  • 150 g borovnica
  • 300 g krem sira 
  • 60 g šećera u prahu
  • 400 g slatke pavlake 

Za preliv/podlogu:

  • 1 kašika borovnica (kao pire)
  • 10 g šećera u prahu
  • 50 g vode
  • Par kapi sveže ceđenog limunovog soka

Priprema:

Ova torta sa borovnicama pravo je osveženje među desertima – lagane kore, bogat fil i mirisne borovnice koje daju prirodnu voćnu notu. Ide savršeno uz prolećne i letnje praznike, a možete je lako prilagoditi sezoni koristeći i drugo bobičasto voće.

Savet:

Za dodatni efekat, dekorišite tortu svežim borovnicama, listićima nane i malo limunove kore tik pred služenje.

Kora: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje, pa prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umešajte borovnice. Sipajte u pleh i peci na 180°C oko 20 minuta. Kada je gotova koru isecite na dva dela, da dobijete 2 kruga.

Fil: Umutite jaje sa šećerom i gustinom, dodajte borovnice i kratko kuvajte dok se zgusne. Ohladite. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenu voćnu smesu i na kraju umućenu slatku pavlaku. Sve sjedinite u lagan i vazdušast krem.

Preliv: Pomešajte sve sastojke i kratko prokuvajte dok se ne zgusne. Ohladite pre korišćenja.

Slaganje: Kora - preliv - pola fila - kora - ostatak fila. Ohladite dobro, idealno preko noći.

Bonus video

Recept za tiramisu sa džemom od borovnica Izvor: Recept za tiramisu sa džemom od borovnica