Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- Prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 160 g šećera
- 45 ml biljnog ulja (bez mirisa)
- 200 g borovnica
- 170 g brašna
- pola kesice praška za pecivo
Za fil:
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 15 g gustina
- 150 g borovnica
- 300 g krem sira
- 60 g šećera u prahu
- 400 g slatke pavlake
Za preliv/podlogu:
- 1 kašika borovnica (kao pire)
- 10 g šećera u prahu
- 50 g vode
- Par kapi sveže ceđenog limunovog soka
Priprema:
Ova torta sa borovnicama pravo je osveženje među desertima – lagane kore, bogat fil i mirisne borovnice koje daju prirodnu voćnu notu. Ide savršeno uz prolećne i letnje praznike, a možete je lako prilagoditi sezoni koristeći i drugo bobičasto voće.
Kora: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje, pa prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umešajte borovnice. Sipajte u pleh i peci na 180°C oko 20 minuta. Kada je gotova koru isecite na dva dela, da dobijete 2 kruga.
Fil: Umutite jaje sa šećerom i gustinom, dodajte borovnice i kratko kuvajte dok se zgusne. Ohladite. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenu voćnu smesu i na kraju umućenu slatku pavlaku. Sve sjedinite u lagan i vazdušast krem.
Preliv: Pomešajte sve sastojke i kratko prokuvajte dok se ne zgusne. Ohladite pre korišćenja.
Slaganje: Kora - preliv - pola fila - kora - ostatak fila. Ohladite dobro, idealno preko noći.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem