Sezona borovnica je u punom jeku pa iskoristite da napravite ukusno slatko u kom ćete uživati cele zime. Osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati.

Sastojci:

  • 1,5 kg borovnica
  • 1 kg šećera
  • 1,5 limun

Priprema:

Borovnice dobro operite, pa ostavite da se ocede. U veću šerpu sipajte red šećera, red borovnica. Završite šećerom. Protresite šerpu blago, da se šećer svuda lepo rasporedi. Šerpu poklopite i ostavite da odstoji preko noći, ili na najmanje 5 sati, kako bi pustile sok.

Sutradan stavite borovnice da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Nema potrebe dodavati vodu, jer su one pustile sok. Tokom kuvanja, povremeno lagano protresite šerpu, ili baš lagano promešajte, kako ne bi zagorele borovnice pri dnu. Takođe, redovno skidajte penu koja će izlaziti na površinu.

Kuvajte nekih pola sata do sat vremena. Kada sirup postane gust nalik medu, odnosno kada prođete varjačom kroz slatko i vidi se dno šerpe tada je gotovo. Tada ugasite ringlu, ali ostavite slatko na njoj. Dodajte kriške limuna i promešajte. Ostavite da ukrčka još malo dok se ringla ne ohladi. Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa umotajte u krpu. Ostavite da se slatko skroz ohladi pa ga odložite u špajz. Nakon otvaranja, teglu slatkog držite u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa/receptopedija.com

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE