Sezona borovnica je u punom jeku pa iskoristite da napravite ukusno slatko u kom ćete uživati cele zime. Osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati.
Sastojci:
- 1,5 kg borovnica
- 1 kg šećera
- 1,5 limun
Priprema:
Borovnice dobro operite, pa ostavite da se ocede. U veću šerpu sipajte red šećera, red borovnica. Završite šećerom. Protresite šerpu blago, da se šećer svuda lepo rasporedi. Šerpu poklopite i ostavite da odstoji preko noći, ili na najmanje 5 sati, kako bi pustile sok.
Sutradan stavite borovnice da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Nema potrebe dodavati vodu, jer su one pustile sok. Tokom kuvanja, povremeno lagano protresite šerpu, ili baš lagano promešajte, kako ne bi zagorele borovnice pri dnu. Takođe, redovno skidajte penu koja će izlaziti na površinu.
Kuvajte nekih pola sata do sat vremena. Kada sirup postane gust nalik medu, odnosno kada prođete varjačom kroz slatko i vidi se dno šerpe tada je gotovo. Tada ugasite ringlu, ali ostavite slatko na njoj. Dodajte kriške limuna i promešajte. Ostavite da ukrčka još malo dok se ringla ne ohladi. Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa umotajte u krpu. Ostavite da se slatko skroz ohladi pa ga odložite u špajz. Nakon otvaranja, teglu slatkog držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa/receptopedija.com
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus