1. Šargarepe oljuštiti i sitno izrendati. Oprati lumun toplom vodom, koru izrendati i iscediti sok.
2. Razdvojiti žumanca od belanaca. Umutiti žumanca, šećer, koru i sok od limuna. Pomešati mlevene bademe, brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno umešati u krem. Dodati šargarepe. Umutiti belanca i umešati u krem.
3. Zagrejati rernu na 175 stepeni. Obložiti okvir za kolače (ø 26 cm) peki papirom i sipati testo. Peći 45–55 minuta.
4. Izmešati marcipan masu sa 30 g šećera u prahu. Malo dobijene mase ofarbati u zeleno, a većinu u narandžasto (pomešati žutu i malo crvene boje). Napraviti „šargarepice„ od pripremljenog marcipana. Seckane bademe prepeći u tiganju, bez dodatka masnoće, da se zarumene.
5. Za glazuru pomešati 200 g šećera u prahu i 2 kašike soka od limuna. Masom premazati ispečeno testo. Ivice posuti prepečenim seckanim bademima, a tortu odozgo ukrasiti "šargarepicama". Pustiti kolač da odstoji i da se glazura stegne.
Torta od šargarepe
Uz ukrase napravljene od marcipana ne samo da je ukusna nego izgleda kao iz bajke!
Još iz kategorije
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus