1. Šargarepe oljuštiti i sitno izrendati. Oprati lumun toplom vodom, koru izrendati i iscediti sok.

2. Razdvojiti žumanca od belanaca. Umutiti žumanca, šećer, koru i sok od limuna. Pomešati mlevene bademe, brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno umešati u krem. Dodati šargarepe. Umutiti belanca i umešati u krem.

3. Zagrejati rernu na 175 stepeni. Obložiti okvir za kolače (ø 26 cm) peki papirom i sipati testo. Peći 45–55 minuta.

4. Izmešati marcipan masu sa 30 g šećera u prahu. Malo dobijene mase ofarbati u zeleno, a većinu u narandžasto (pomešati žutu i malo crvene boje). Napraviti „šargarepice„ od pripremljenog marcipana. Seckane bademe prepeći u tiganju, bez dodatka masnoće, da se zarumene.

5. Za glazuru pomešati 200 g šećera u prahu i 2 kašike soka od limuna. Masom premazati ispečeno testo. Ivice posuti prepečenim seckanim bademima, a tortu odozgo ukrasiti "šargarepicama". Pustiti kolač da odstoji i da se glazura stegne.


Sastojci:

250 g šargarepe
1/2 limuna
5 jaja
150 g šećera
250 g mlevenih badema
80 g brašna
3 kašičice praška za pecivo
80 g marcipan mase
230 g šećera u prahu
malo zelene, žute i crvene boje za jelo
4 kašike seckanih badema
2 kašike soka do limuna