Prebranac je jedno od onih jela koje svi volimo, ali malo ko uspe da ga napravi tako da i sutradan bude jednako dobar ili čak bolji. Najčešća greška je što se pasulj isuši tokom pečenja, pa umesto kremastog jela dobijemo tvrd i suv obrok. Uz nekoliko proverenih trikova, prebranac može ostati pun ukusa, mekan i sočan i nekoliko dana nakon pripreme.

1. Ne žurite sa pasuljem

Pasulj mora biti skuvan taman toliko da omekša, ali da zadrži oblik. Ako se prekuva, raspadaće se u rerni; ako ostane tvrd, nikada neće upiti luk i masnoću kako treba. Prva voda se uvek baca, ali onu u kojoj se pasulj kuva do kraja obavezno sačuvajte.

2. Voda od pasulja je zlata vredna

Nikada nemojte zalivati prebranac običnom vodom. Tečnost u kojoj se pasulj kuvao sadrži prirodni skrob koji jelu daje gustinu i onu prepoznatljivu kremastu strukturu. Prebranac treba da bude zaliven tako da tečnost blago prelazi preko pasulja.

3. Luk je ključ ukusa i sočnosti

Što više luka, to bolji prebranac. Luk treba dinstati polako, na tihoj vatri, uz dovoljno ulja, dok ne postane potpuno mekan, sladak i gotovo se „istopi“. Ako luk ostane polusirov ili počne da se prži, prebranac neće imati puninu i mekoću.

4. Ne štedite na masnoći

Prebranac nije dijetalno jelo i to je njegova prednost. Ulje povezuje pasulj i luk, sprečava isušivanje i doprinosi bogatom ukusu. Premalo masnoće gotovo uvek znači suv i bezličan prebranac.

Kako se pravilno prži crni luk
Foto: Shutterstock

5. Pečenje uz kontrolu tečnosti

Tokom pečenja, povremeno proverite prebranac. Ako primetite da se tečnost prebrzo gubi, slobodno dodajte još malo sačuvane vode od kuvanja pasulja. Jelo treba izvaditi iz rerne dok još blago „krčka“ - hlađenjem će se prirodno zgusnuti.

6. Ostavite ga da odmori

Najveća greška je sečenje i serviranje vrelog prebranca. Idealno je da se malo prohladi i „slegne“. Upravo tada se ukusi povezuju, a tekstura postaje savršeno kremasta.

7. Sutradan je još bolji

Prebranac je jedno od retkih jela koje vremenom dobija na ukusu. Podgrevanjem se tekstura dodatno poboljšava, a jelo postaje još punije i zaokruženije.

Uz ove savete, prebranac prestaje da bude jelo koje je dobro samo prvi dan i postaje jelo koje možete spremiti unapred, bez straha da će izgubiti kvalitet. 

Isprobajte i recept za najbolji posni prebranac koji ćete ikada probati.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.