Pasulj je jedno od onih jela koje svi volimo - domaći, mirisan, gust, sa kupus salatom sa strane, pravi klasik dobre srpske trpeze. Ali, isto tako, pasulj ume da oteža stomak i izazove nadimanje, pa mnogi i dalje tragaju za sigurnim trikom koji će ga učiniti lakšim za varenje.

Godinama se govorilo da treba potopiti pasulj u vodu pa ostaviti preko noći. Međutim, izgleda da to nije najbolji način.

 Nutricionisti objašnjavaju da pasulj, kao i sve mahunarke, sadrži fitinsku kiselinu - sastojak koji otežava varenje i blokira apsorpciju važnih minerala poput gvožđa, cinka i magnezijuma. Dobra vest? Fitinska kiselina može da se neutralizuje, ali ne običnom vodom.

Koja tečnost zapravo rešava problem?

Umesto u vodi, pasulj bi trebalo potapati u surutku - blago kiseloj, mlečnoj tečnosti koja prirodno razgrađuje fitinsku kiselinu. To je zapravo najefikasniji način da pasulj postane lakši, ukusniji i nežniji za stomak.

Dodajte lovor tokom kuvanja

Lovorov list ne samo da daje lep ukus, već i prirodno pomaže varenju mahunarki. Stavite 2-3 lista u lonac i izvadite ih pred kraj kuvanja.

Surutka sadrži prirodne enzime i kiseline koje „rade posao“ mnogo bolje nego obično potapanja u vodi. Rezultat?

  • pasulj se kuva brže,
  • vari se mnogo lakše,
  • nema neprijatnog nadimanja,
  • minerali se bolje apsorbuju,
  • a ukus ostaje bogat i pun.

Mnogi koji su probali ovu metodu kažu da bi se najradije zauvek oprostili od potapanja u običnu vodu.

A šta ako je nemate pri ruci?

Ne brinite - postoje alternative.

Možete pasulj da:

  • potopite u vodu sa kašikom sirćeta ili malo limunovog soka,
  • koristite tehniku klijanja, koja prepolovi količinu fitinske kiseline,
  • ili da kombinujete potapanje i kuvanje, što daje najbolje rezultate.

Ali ako želite rešenje koje provereno radi - surutka je broj jedan. Međutim, nećete pogrešiti i ako isprobate našu brzu metodu potapanja pasulja.

Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Malko