Pasulj je jedno od onih jela koje svi volimo - domaći, mirisan, gust, sa kupus salatom sa strane, pravi klasik dobre srpske trpeze. Ali, isto tako, pasulj ume da oteža stomak i izazove nadimanje, pa mnogi i dalje tragaju za sigurnim trikom koji će ga učiniti lakšim za varenje.
Godinama se govorilo da treba potopiti pasulj u vodu pa ostaviti preko noći. Međutim, izgleda da to nije najbolji način.
Nutricionisti objašnjavaju da pasulj, kao i sve mahunarke, sadrži fitinsku kiselinu - sastojak koji otežava varenje i blokira apsorpciju važnih minerala poput gvožđa, cinka i magnezijuma. Dobra vest? Fitinska kiselina može da se neutralizuje, ali ne običnom vodom.
Koja tečnost zapravo rešava problem?
Umesto u vodi, pasulj bi trebalo potapati u surutku - blago kiseloj, mlečnoj tečnosti koja prirodno razgrađuje fitinsku kiselinu. To je zapravo najefikasniji način da pasulj postane lakši, ukusniji i nežniji za stomak.
Surutka sadrži prirodne enzime i kiseline koje „rade posao“ mnogo bolje nego obično potapanja u vodi. Rezultat?
- pasulj se kuva brže,
- vari se mnogo lakše,
- nema neprijatnog nadimanja,
- minerali se bolje apsorbuju,
- a ukus ostaje bogat i pun.
Mnogi koji su probali ovu metodu kažu da bi se najradije zauvek oprostili od potapanja u običnu vodu.
A šta ako je nemate pri ruci?
Ne brinite - postoje alternative.
Možete pasulj da:
- potopite u vodu sa kašikom sirćeta ili malo limunovog soka,
- koristite tehniku klijanja, koja prepolovi količinu fitinske kiseline,
- ili da kombinujete potapanje i kuvanje, što daje najbolje rezultate.
Ali ako želite rešenje koje provereno radi - surutka je broj jedan. Međutim, nećete pogrešiti i ako isprobate našu brzu metodu potapanja pasulja.
Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Malko