Tokom praznika, trpeza ne treba samo da bude bogata ukusima, već i lepa na pogled. Upravo zato je ova fokača sa ruzmarinom, čeri paradajzom i mocarelom savršen izbor. Jednostavna je za pripremu, a dovoljno dekorativna da zameni i hleb i ukras na stolu.

Pečena u okrugloj tepsiji, sa grančicama ruzmarina oblikovanim u venac, podseća na praznični simbol zajedništva i obilja, dok čeri paradajzi i komadići mocarele nasumično raspoređeni oko venca daju boju i svežinu.

Osim što izgleda efektno, ovakva fokača je i izuzetno praktična: lako se deli, lepo se služi toplа ili hladna i savršeno se uklapa uz praznična jela, čineći je idealnim dodatkom svakoj svečanoj trpezi.

Osnovne informacije

Kuhinja: italijanska

Tip jela: hleb/pecivo

Porcije/Količina: 6–8 

Vreme pripreme: 1 sat 

Vreme pečenja: 20 minuta pečenja

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 20 minuta

Težina: srednje zahtevno

 Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna 
  • 7 g suvog kvasca
  • 8 g soli
  • 450 ml tople vode
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 150 g mocarela sira (iseckanog ili pocepanog)
  • 200 g čeri paradajza
  • nekoliko grančica svežeg ruzmarina
  • aromatična so sa belim lukom i origanom (ili obična krupna so)

Priprema:

1. korak: Aktiviranje kvasca

U manjoj posudi pomešajte suvi kvasac sa malo tople vode i prstohvatom brašna. Ostavite 7–10 minuta da se zapeni.

2. korak: Priprema testa

Brašno prosejte u veću činiju. U sredini napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac. So rastvorite u toploj vodi i postepeno je sipajte u brašno, mešajući varjačom ili rukom. Dodajte polovinu maslinovog ulja i sjedinite u mekano, lepljivo testo.

3. korak: Dizanje i oblikovanje

Okruglu tepsiju premažite maslinovim uljem i u nju prebacite testo. Rukama ga blago razvucite da ispuni dno. Pokrijte i ostavite da naraste oko 40 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.

Ne štedite na ulju:

Maslinovo ulje je ključ ukusa. Obilno premažite tepsiju i površinu testa - tako dobijate hrskavu koricu i bogatu aromu.

 4. korak: Dekoracija fokače

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Prste umočite u maslinovo ulje i napravite karakteristična udubljenja i mehuriće po testu. Grančice ruzmarina složite u obliku venca po sredini. Oko njih nasumično rasporedite čeri paradajz (ceo ili prepolovljen) i komade mocarele. Prelijte ostatkom maslinovog ulja i pospite solju.

5. korak: Pečenje

Pecite fokaču 15–20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i dok se sir blago ne zapeče. Izvadite iz rerne i ostavite nekoliko minuta da se prohladi pre sečenja.

Isprobajte i recept za božićnu jelku od lisnatog testa sa nutelom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.