Tokom praznika, trpeza ne treba samo da bude bogata ukusima, već i lepa na pogled. Upravo zato je ova fokača sa ruzmarinom, čeri paradajzom i mocarelom savršen izbor. Jednostavna je za pripremu, a dovoljno dekorativna da zameni i hleb i ukras na stolu.
Pečena u okrugloj tepsiji, sa grančicama ruzmarina oblikovanim u venac, podseća na praznični simbol zajedništva i obilja, dok čeri paradajzi i komadići mocarele nasumično raspoređeni oko venca daju boju i svežinu.
Osim što izgleda efektno, ovakva fokača je i izuzetno praktična: lako se deli, lepo se služi toplа ili hladna i savršeno se uklapa uz praznična jela, čineći je idealnim dodatkom svakoj svečanoj trpezi.
Osnovne informacije
Kuhinja: italijanska
Tip jela: hleb/pecivo
Porcije/Količina: 6–8
Vreme pripreme: 1 sat
Vreme pečenja: 20 minuta pečenja
Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 20 minuta
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 7 g suvog kvasca
- 8 g soli
- 450 ml tople vode
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- 150 g mocarela sira (iseckanog ili pocepanog)
- 200 g čeri paradajza
- nekoliko grančica svežeg ruzmarina
- aromatična so sa belim lukom i origanom (ili obična krupna so)
Priprema:
1. korak: Aktiviranje kvasca
U manjoj posudi pomešajte suvi kvasac sa malo tople vode i prstohvatom brašna. Ostavite 7–10 minuta da se zapeni.
2. korak: Priprema testa
Brašno prosejte u veću činiju. U sredini napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac. So rastvorite u toploj vodi i postepeno je sipajte u brašno, mešajući varjačom ili rukom. Dodajte polovinu maslinovog ulja i sjedinite u mekano, lepljivo testo.
3. korak: Dizanje i oblikovanje
Okruglu tepsiju premažite maslinovim uljem i u nju prebacite testo. Rukama ga blago razvucite da ispuni dno. Pokrijte i ostavite da naraste oko 40 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
4. korak: Dekoracija fokače
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Prste umočite u maslinovo ulje i napravite karakteristična udubljenja i mehuriće po testu. Grančice ruzmarina složite u obliku venca po sredini. Oko njih nasumično rasporedite čeri paradajz (ceo ili prepolovljen) i komade mocarele. Prelijte ostatkom maslinovog ulja i pospite solju.
5. korak: Pečenje
Pecite fokaču 15–20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i dok se sir blago ne zapeče. Izvadite iz rerne i ostavite nekoliko minuta da se prohladi pre sečenja.
Isprobajte i recept za božićnu jelku od lisnatog testa sa nutelom.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.