Bundevara je omiljena poslastica u ovo doba godine jer je jednostavna za pripremu, posna i veoma pristupačna. Topli začini, cimet i prstohvat mlevenog karanfilića, daju pitu prazničnu aromu, a upravo karanfilić izdvaja ovaj recept od drugih.

Priprema je brza i laka, dok je jedini zahtevniji deo rendanje sveže bundeve, ukoliko nije kupljena već narendana.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pita / poslastica

Porcije/Količina: 8–10 porcija

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 45–50 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 1 h 10 minuta

Težina: srednje lako

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 600 g rendane bundeve
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat mlevenog karanfilića
  • 70 ml ulja
  • 100 ml vode

Priprema:

1. korak: Priprema fila

U većoj činiji pomešajte narendanu bundevu, šećer, vanilin šećer, cimet i prstohvat karanfilića. Ostavite da odstoji 5-10 minuta i da pusti malo soka.

2. korak: Priprema kora

U manjoj posudi pomešajte vodu i ulje. Svaku koru premažite tankim slojem mešavine vode i ulja kako bi pita bila sočna iznutra, a hrskava spolja.

Dodatni savet:

Za još bogatiji ukus, u fil možete dodati malo orašastih plodova, poput oraha ili lešnika, koji se slažu sa bundevom i začinima.

3. korak: Slaganje pite

Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je filom od bundeve, zatim poklopite drugom korom. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil. Možete ih slojevito slagati ili uvijati u rolat, prema želji.

4. korak: Pečenje

Pitu prebacite u podmazan pleh i premaži ostatkom mešavine vode i ulja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45–50 minuta, dok kore ne dobiju zlatno-smeđu boju.

5. korak: Serviranje

Ohladite pitu 10–15 minuta pre sečenja. Po želji pospite šećerom u prahu ili dodatnim cimetom za aromu.

Isprobajte i naš recept za pitu sa jabukama prelivenu sirupom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.