Ova super pita može da bude deo preukusne posne trpeze ako izostavite neke od sastojaka. Podjednako će biti ukusna.
Sastojci za kore:
600 g glatkog brašna
1 kašikica soli
4 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode
Sastojci za fil:
3 struka praziluka
1 čaša (od 2dcl) pirinča
po potrebi
so po potrebi
ulje po potrebi
mleveni biber
2 jaja
2 kašike kisele pavlake
Priprema fila:
Tri struka praziluka iseckamo. Seckani praziluk pržimo na 4- 5 kašika ulja, pa dodamo soli po ukusu i mlevena bibera. U posudu stavimo 2-3 kašike ulja, dobro zagrejemo dodamo opran i dobro ocedjen pirinač soli po ukusu, promešamo dodamo 2 čaše od 2dcl vrele vode poklopimo i sve kuvamo na tihoj vatri dok pirinač ne upije tečnost, i ostavimo da se ohladi. Kad se ohladi pomešamo sa prazilukom, dodamo 2 jaja i 2 kašike kisele pavlake.
Priprema kora:
U posudu staviti brašno, so i postepeno dodavati mlaku vodu i ulje i umesiti testo rukama, toliko da se ne lepi za ruke.
Testo stavimo na pobrašnjenu površinu, nek stane 5-6 minuta i tada ga izraditi, tako što testo bacate desetak puta na radnu površinu, opet testo da stane 2-3 minuta ( može i više) i opet ga bacati desetak puta.
Tako je testo lepo izradjeno i lepše se razvlači, podeliti ga na dva dela, razvući u krugove širine većeg tanjira, pouljiti površine kruga i ostaviti testo da odmara od 45 -60 minuta. Uzimati krugove, rukama razvlačimo testo u veliku jufku, zadebljale krajeve jufke odsečemo nožem, pouljimo razvučeno testo, stavimo fil i urolamo jufku sa obadve strane , sečemo jufku dužine pleha i redjamo u pleh. Tako u radimo i sa drugim krugom testa. Pecemo pitu na 200 C dok se lepo ne ispece i porumeni.
Prijatno!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus