Ova super pita može da bude deo preukusne posne trpeze ako izostavite neke od sastojaka. Podjednako će biti ukusna.
Sastojci za kore:
600 g glatkog brašna
1 kašikica soli
4 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode
Sastojci za fil:
3 struka praziluka
1 čaša (od 2dcl) pirinča
po potrebi
so po potrebi
ulje po potrebi
mleveni biber
2 jaja
2 kašike kisele pavlake
Priprema fila:
Tri struka praziluka iseckamo. Seckani praziluk pržimo na 4- 5 kašika ulja, pa dodamo soli po ukusu i mlevena bibera. U posudu stavimo 2-3 kašike ulja, dobro zagrejemo dodamo opran i dobro ocedjen pirinač soli po ukusu, promešamo dodamo 2 čaše od 2dcl vrele vode poklopimo i sve kuvamo na tihoj vatri dok pirinač ne upije tečnost, i ostavimo da se ohladi. Kad se ohladi pomešamo sa prazilukom, dodamo 2 jaja i 2 kašike kisele pavlake.
Priprema kora:
U posudu staviti brašno, so i postepeno dodavati mlaku vodu i ulje i umesiti testo rukama, toliko da se ne lepi za ruke.
Testo stavimo na pobrašnjenu površinu, nek stane 5-6 minuta i tada ga izraditi, tako što testo bacate desetak puta na radnu površinu, opet testo da stane 2-3 minuta ( može i više) i opet ga bacati desetak puta.
Tako je testo lepo izradjeno i lepše se razvlači, podeliti ga na dva dela, razvući u krugove širine većeg tanjira, pouljiti površine kruga i ostaviti testo da odmara od 45 -60 minuta. Uzimati krugove, rukama razvlačimo testo u veliku jufku, zadebljale krajeve jufke odsečemo nožem, pouljimo razvučeno testo, stavimo fil i urolamo jufku sa obadve strane , sečemo jufku dužine pleha i redjamo u pleh. Tako u radimo i sa drugim krugom testa. Pecemo pitu na 200 C dok se lepo ne ispece i porumeni.
Prijatno!
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem