SLOJEVITA TORTA SA KORAMA OD MAKA: Spremite je dan ranije i poslužite za slavu - uspeva bukvalno svima

Ako volite slojevite poslastice koje su lagane i osvežavajuće onda probajte ovu tortu sa korama od maka.

Printscreen/YT/Leckere Minute

Torta sa 2 fila je odlična ideja za slavski desert. Kore se prave od belanaca u koja dodajete mak i brašno, a voćni i beli fil daju poseban ukus. Na kraju se sve prelije čokoladnom glazurom i ohladi se preko noći u frižideru. Voće možete da koristite po izboru mogu da budu i trešnje, jagode, bobičasto voće... Posle silne hrane za slavu, gosti jedva čekaju kolače ili tortu, pa vi poslužite osvežavajuću poslasticu koja će svima prijati. 

Sastojci:

  • 6 žumanaca 
  • 6 kašika šećera 
  • 4 kašike kukuruznog skroba 
  • 500 ml mleka
  • 100 g putera
  • 100 g bele čokolade 

Za koru:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli 
  • 6 kašika šećera 
  • 3 kašike brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike maka

Za crveni fil:

  • 450 g bobičastog voća 
  • 3 kašike šećera
  • 2-3 kašike vode
  • 4 kašike kukuruznog skroba 
  • 100 ml vode

Za glazuru:

  • 200 g čokolade 
  • 200 ml slatke pavlake 

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca. U žumanca dodajte šećer i skrob, dobro sjedinte, pa sipajte mleko i nastavite da mešate. Kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte puter i čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Belanca umutite sa prstohvatom soli. Dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte skrob pomešan sa praškom za pecivo, promšeajte, pa dodajte mak. Sve lepo sjedinite. Kalup prečnika 22 cm prekrijte pek papirom, pa sipajte pola smese. Pecite na 180°C nekih 30 minuta. Na isti način ispecite i drugu koru od preostale smese. Voće pomešajte sa šećerom i vodom. Kuvajte dok se šećer ne otopi, pa štapnim mikserom napravite kašu. Dodajte kukuruzni skrob pomešan sa vodom, pa kuvajte dok se ne zgusne uz konstatno mešanje. Na obe kore premažite vrući fil od voća, pa ostavite da se ohladi. Sipajte beli fil, pa preko koru sa voćnim filom okrenutim na gore, a zatim opet beli fil. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i stavite preko belog fila. Ohladite preko noći u frižideru.