STARINSKA PANJ TORTA: Rolovana mekana kora ispunjena najfinijom čokoladom - svi će tražiti parče više

Panj torta jedna je od omiljenih na našim prostorima.

Shuttersotck

Panj torta potiče iz Francuske, gde se tradicionalno priprema za velike praznike. Poznati kao pravi umetnici kada je kuvanje u pitanju, a posebno priprema dezerata, Francuzi su se i ovom tortom nametnuli, pa je postala jedna od omiljenih i na našem podneblju.

Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica.

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera
  • 20 g šećera u prahu
  • 150 g cne čokolade

Za glazuru:

  • 100 gr čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Rernu uključite na 200 stepeni da se greje. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe, brašno kakao i sve sjedinite žicom za mućenje, lagano, kako belanca ne bi spala. U veliki pleh, onaj od rerne najbolje, stavite papir za pečenje, pa rasporedite smesu za koru, pa pecite oko 15 minuta. Ispečenu koru izvrnite na vlažnu krpu i odmah uvijte u rolat, pa ostavite da se hladi. Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte na pari. Kuvajte oko 15 minuta, fil je gotov kada varjačom povučete po sredini posude i ostane trag. U vruća žumanca dodajte čokoladu sve sjedinite i ostavite da se dobro ohladi. Puter ulupajte sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenom filu i sve ponovo dobro umutite. Na koru nanesite fil, pa savijte u rolat ponovo. Čokoladu i ulje za glazuru otopite na tihoj vatri, pa prelijte rolat, sačekajte da se malo stegne, pa ga presecite na tri dela. Kraće delove prislonite u dnu i va vrhu dužeg dela, ravno sečenom stranom, kako bi torta podsećala na panj, pa viljuškom napravite šare celom dužinom po glazuru.

Izvor: Stvar ukusa