STARINSKA SLADOLED TORTA: Bogata poslastica sa domaćim filom od jaja i mekanih kora koje se tope pri svakom zalogaju

Sladoled torta po receptu naših baka.

Shutterstock

Tradicionalni recept za "Sladoled tortu", po kome su je pravile naše bake razlikuje se od onog po kome je pripremaju današnje domaćice. Ta, naizgled, sitna modifikacija posledica je vremena u kome živimo, kao i toga što smo sve manje u prilici da za pripremu kolača koristimo domaća jaja.

Ova kremasta i sočna, a jednostavna torta decenijama je bila jedan od neizostavnih slatkiša na trpezama u Srbiji.  Za razliku od starinskog recepta po kome se fil ne kuva, današnje domaćice najčešće pribegavaju kuvanom kremu, jer je to smanjuje rizik od salmonele koja "preti" iz sirovih jaja.

Sastojci:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika brašna
  • 300 g šećera u prahu
  • 5 kesica vanilin šećera
  • 300 g margarina
  • 300 g šlaga
  • 200 ml kisele vode
  • 1 šolja mleka

Priprema:

Potrebno je da pripremite tri kore. Razbijte tri jaja pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca stavite u dublju plastičnu posudu, a žumanca ostavite sa strane. Umutite dobro mikserom belanca, pa kada postanu penasta dodajte tri kašike šećera, pa opet dobro umutiti i na kraju lagano umešati tri kašika brašna varjačom. U okrugli pleh prečnika 24 cm stavite papir za pečenje i sipajte umućenu masu za prvu koru. Po potrebi izravnajete masu kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Ovaj postupak ponavljate za sve tri kore, pa ih ostavite da se dobro ohlade.

Za fil žumanca pomešajte sa šećerom u prahu, pa kuvajte na pari uz konstantno mešanje dok se šećer skroz ne otopi. Dodajte vanilin šećer, sve lepo izmešajte, pa pomešajte sa razmekšalim margarinim i mutite mikserom dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite fil u frižider da se skroz ohladi, pa ga podelite u dva dela. U veći pleh sipajte hladno mleko, i svaku koru dobro natopite sa obe strane. Prvu koru staviti na tacnu i premažite filom, preko stavite drugu koru i opet premažite fil, pa odozgo stavite treću koru. Umutite šlag sa kiselom vodom i nanesite na tortu, pa ukrasite po želji. 

Izvor: Stvar ukusa