PENASTA I LAGANA PUSLICA TORTA: Krckava beze korica premazana domaćim filom od oraha

Puslica torta oduševiće sve vaše ukućane na prvi zalogaj.

Shutterstock

Kako izabrati tortu za praznik kad ih ima milion? Ipak, postoje neke recepture koje se nalaze po sveskama u kojima su bake i majke zapisivale recepte. To je slučaj i sa tortom koja se zove tako slatko - puslica.

Torta puslica je jedna od torti čija se kora pravi od tzv. mereng mase kao i kore za beze ili tortu Pavlova. Ovaj recept je izdašan i pogodan za veća slavlja. Torta je veoma ukusna, a tome doprinose spolja hrskava kora, a unutra sočan i lagan fil.

Iako se možda čini da ima dosta posla, nije tako jer pravi se samo jedna kora, još ako je osušite prethodne večeri, sutradan samo spremite fil, nafilujete je i ukrasite.

Sastojci:

Za koru:

  • 12 belanaca
  • 400 g šećera
  • 2 kašike limunovog soka

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 550 g mleka
  • 250 g maslaca
  • 250 g mlevenih oraha 
  • 1 šlag
  • 1 vanil šećer

Za ukrašavanje:

  • 3 kesice šlaga

Priprema:

Belanca umutite penasto sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer u više navrata. Posle toga mutite još pet minuta, pa dodajte sok od limuna. Belanca i šećer moraju biti dobro umućeni da dobijete čvrst sneg. Pleh obložite pek-papirom i malo ga podmažite uljem da prione za dno i stranice. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Koru sušite u rerni koja je prethodno zagrejana na 220 stepeni, a kad ubacite pleh, smanjite je na 150 stepeni i sušite koru oko sat vremena. Rernu ne otvarajte tokom pečenja jer će kora splasnuti. 

Ohlađenu koru izvadite iz pleha i pažljivo je odvojiti od pek papira i prenesite na tacnu. Veće delove koji su se podigli i ispucali polako odlomite i ostavite na stranu za kasnije. Za fil umutite žumanca sa šećerom i gustinom. U tu masu lagano dodajte vrelo mleko i mešajući žicom skuvajte na pari. Kad se fil ohladi, spojite ga sa umućenim maslacem i vanilin šećerom. Onda umešajte orahe, a na kraju i umućen šlag. Ohladite ga dobro u frižideru. Veći deo ohlađenog fila sipajte preko kore i poravnajte. Usitnite rukama one komade koje ste odlomili od kore. Tortu premažite i ukrasite šlagom. Ivice torte obložite komadićima usitnjene kore i ostavite u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne.

Izvor: Stvar ukusa