Počastite se, ali i vaše najbliže neverovatno ukusnim i osvežavajućim kolačem sa bananama. Lagan i kremast, prosto se topi, a priprema je toliko jednostavna da ćete ga stalno praviti. Polako počinje sezona bobičastog voća, pa kolač možete da spremate u različitim kombinacijama. 

Sastojci:

Za krem:

  • 6 žumanaca
  • 650 ml mleka
  • 6 kašika (100 g) šećera
  • 10 g vanillin šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za koru:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 6 kašika (100 g) šećera
  • 10 g vanillin šećera
  • 6 kasika (100 g) brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g maslaca (sobne temperature)

Još:

  • 400 g banana
  • 6 kašika mleka
  • slatka pavlaka 

Priprema:

Za krem: Mleko (500 ml) stavite da se kuva. Umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom, kao i preostalim mleko (150 ml). Smesu sipajte u provrelo mleko. Kuvajte uz konstantno mešanje, dok se krem ne zgusne. Sklonite sa ringle, prekrijte providnom folijom i ostavite da se krem ohladi. U ohlađeni krem dodajte maslac i umutite.

Za koru: Kratko mutite belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte vanilin šećer i postepeno  šećer. Nastavite da mutite.Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Tepsiju 30x20 cm nauljite i pospite brašnom. Smesu sipajte u tepsiju i poravnajte. Pecite u zagrejanoj reni na 180°C 15-tak minuta. Čačkalicom proverete da li je kolač pečen. Vruć kolač prelijte sa 6 kašika mleka. Preko poređajte, na kolutove, iseckane 2 banane, pa ravnomerno premažite žuti krem. A preko toga umućenu slatku pavlaku. Stavite u frižider na 2-3 sata. 

Izvor: Cooking

Krenite da mutite mikserom belanca sa prstohvatom soli.

Posle par minuta dodajte vanilin šećer i postepeno dodajte šećer.

Mutite dok ne dobijete sneg od belanaca.

Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

Tepsiju 30 x 20 cm nauljite I pospite sa malo brašna.

Smesu sipajte u tepsiju i poravnajte.

Pecite u zagrejanoj reni na 180 C 15-tak minuta. 

Čačkalicom proverete da li je kolač pečen.

Vruć kolač prelijte sa 6 kašika mleka.

Preko poredjete,  na kolutove, iseckane 2 banane, pa ravnomerno premažite žuti krem.

Preko premažite umućeni šlag.

Spremite kolač najmanje 2-3 sata u frizider.