Pijace poslednjih dana obiluju svežim rotkvicama, pa ih treba iskoristiti maksimalno. Bogate su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže i vrlo malo kalorija. Napravite ovaj osvežavajući dresing od rotkvica i jogurta, koji se sjajno slaže uz pečenje, roštilj, bareni ili pečeni krompir, a odličan je i kao preliv za salatu. Spreman je za 10 minuta, a ovako pripremljen može da stoji u frižideru 3 - 4 dana.

Sastojci:

  • 2 veze rotkvica
  • 200 ml jogurta
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • sok od pola limuna

Priprema:

Rotkvice dobro operite i isecite im vrhove. Nakon toga ih izrendajte na sitnije rende i ostavite sa strane da se ocede od viška tečnosti. U teglu sipajte jogurt i dodajte kiselu pavlaku, pa sve lepo promešajte. Beli luk izgnječite ili ga sitno naseckajte, pa dodajte u teglu. Sve začinite po ukusu, pa sipajte i limunov sok, a umesto njega možete da koristite i sirće. Teglu zatvorite, pa sve dobro promućkajte. Na kraju dodajte rotkvice i ponovo sve lepo izmešajte. 

Izvor: Šerpica recepti