Dobra salata je neizostavan deo bilo koje trpeze, a naročito je poželjna uz roštilj i specilatitete od mesa. Tarator, tarathor, taratur, ili ttalattouri kao salata potiče još iz vremena Otomanskog carstva, a iz novijeg vremena popularna grčka salata pod nazivom caciki. Verovatno je upravo zbog toga i odomaćena kod nas. Naravno da postoje mnoge podvarijante, ali je u svakoj osnova sveži krastavac i beli luk. 

Salata spremljena po ovom receptu je ukusna, puna vitamina, lagana i osvežavajuća, a za pripremu vam ne treba više od 5 minuta.

Sastojci:

  • 4 krastvaca
  • 200 g pavlake
  • 200 g sira
  • 2 čena belog luka
  • sveža mirođija
  • 1 kašika sirćeta
  • so

Priprema:

U činiji izmešajte kiselu pavlaku i sir, pa dodajte sitno naseckan beli luk, so po ukusu, sirće i mirođiju. Krastavce oljuštite i isecite na kolutove i umešajte ih sa belim dresingom od pavlake i sira. Po želji odozgo stavite malo seckane mirođije. Možete poslužiti odmah, ali najlepša je posle pola sata, kada odstoji u frižideru. 

Izvor: Stvar ukusa