Salata od maslačka je prava prolećna blagodet, koju bi svako trebao imati na svojoj trpezi. Okrepiće umorni organizam, osnažiti telo i zaštitii ga od brojnih bolesti. List ove biljke visoko se cenio kao zdrava i okrepljujuća namirnica još od davnina. Popularna je i danas, naročito u francuskoj kuhinji, gde drži svoje zasluženo mesto. Kod nas se polako vraća na trpeze iako je bila prisutna vekovima unazad.
Pre same pripreme salate, povedite računa gde su listovi ubrani. Ukoliko ste u mogućnosti najbolje ih je brati na ekološki čistim područjima, dosta udaljenim od saobraćajnica.
Sastojci:
- 3 šake mladih listova maslačka
- 1 struk mladog belog luka
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike limunovog soka ili jabukovog sirćeta
- so, biber
- 2 kuvana jaja
- 1 kuvani krompir
Priprema:
Kada naberete listove, potopite ih u vodu i ostavite preko noći nek tako odstoje. Na taj način će oni manje gorčiti, što je mnogima i jedina zamerka. Pre pripreme, ubrane listove još jednom operite pod jačim mlazom vode i u odgovarajuću posudu isecite ili rukama iskidajte listove maslačka. Iseckajte mladi beli luk, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte limunov sok ili jabukovo sirće i na kraju maslinovo ulje, a ukoliko nemate maslinovo možete da koristite i suncokretovo ulje. Salatu lagano izmešajte da se sjedine svi sastojci i ostavite da malo odstoji. Preko dodajte krompir i jaja isečena na četvrtine i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Zimnica od zelene boranije
Najbolji burger od goveđeg mesa
OTKRIVAMO ZAŠTO JE VICHY DERCOS ŠAMPON SVETSKI BROJ JEDAN U BORBI PROTIV PERUTI