Salata od maslačka je prava prolećna blagodet, koju bi svako trebao imati na svojoj trpezi. Okrepiće umorni organizam, osnažiti telo i zaštitii ga od brojnih bolesti. List ove biljke visoko se cenio kao zdrava i okrepljujuća namirnica još od davnina. Popularna je i danas, naročito u francuskoj kuhinji, gde drži svoje zasluženo mesto. Kod nas se polako vraća na trpeze iako je bila prisutna vekovima unazad.
Pre same pripreme salate, povedite računa gde su listovi ubrani. Ukoliko ste u mogućnosti najbolje ih je brati na ekološki čistim područjima, dosta udaljenim od saobraćajnica.
Sastojci:
- 3 šake mladih listova maslačka
- 1 struk mladog belog luka
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike limunovog soka ili jabukovog sirćeta
- so, biber
- 2 kuvana jaja
- 1 kuvani krompir
Priprema:
Kada naberete listove, potopite ih u vodu i ostavite preko noći nek tako odstoje. Na taj način će oni manje gorčiti, što je mnogima i jedina zamerka. Pre pripreme, ubrane listove još jednom operite pod jačim mlazom vode i u odgovarajuću posudu isecite ili rukama iskidajte listove maslačka. Iseckajte mladi beli luk, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte limunov sok ili jabukovo sirće i na kraju maslinovo ulje, a ukoliko nemate maslinovo možete da koristite i suncokretovo ulje. Salatu lagano izmešajte da se sjedine svi sastojci i ostavite da malo odstoji. Preko dodajte krompir i jaja isečena na četvrtine i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus