POSNE KIFLICE SA DŽEMOM: Najbolji recept za domaće testo, a toliko su ukusne da ćete odmah napraviti duplu meru

Ako napravite po ovom receptu nećete primetiti razliku između posnih i mrsnih kiflica sa džemom.

Cooking

Ako se pridržavate Božićnog posta, pravo je vreme da napravite kiflice. Istog su ukusa kao i obične, ako ne i bolje. Testo je mekano i ukusno, a ako ne želite slatke onda napravite prazne. Možete ih služiti i kada je posna slava. Pored kiflica možete da spremite i posnu pitu ili neki odličan ručak, a naš predlog su punjene paprike

Sastojci:

Za testo:

  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • 230 ml vode
  • 70 ml ulja
  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera

Još:

  • džem
  • šećer u prahu

Priprema:

Izdrobite kvasac, dodajte kašičicu šećera i brašna i sve to rastopite u 30 ml tople vode. Dobro promešajte i ostavite kvasac da se aktivira. U veću činiju dodajte polovinu prosejanog brašna, prstohvat soli, ulje, preostalu vodu, šećer, aktiviran kvasac, pa dobro promešajte sastojke. Krenite da mesite testo postepeno dodavajući ostatak brašna. Umestite glatko testo. Pokrijte testo i ostavite sat vremena u toploj prestoriji. Razvucite testo u krug debljine 2-3 mm i isecite na 16 trouglova. Na svaki trougao stavite kašičicu džema i urolajte kiflice. Premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 190-200°C oko 20-30 minuta. Vruće kiflice poprskajte sa malo vode i prekrijte ih krpom, kako bi omekšale. Kada se ohlade pospite ih prah šećerom i spremite u činiju sa poklopcem, pa stavite u frižider, kako bi zadržale svežinu i sutradan.

Izvor: cooking