U Srbiji su daleko zastupljeniji kolači sa višnjama, a trešnje su po tom pitanju nekako zapostavljene. Da je ova slasna crvena voćka u kolaču pun pogodak, govori veoma cenjena francuska kuhinja.

Klafuti je neobičan desert, koji se peče, ali iznutra ostaje kremast. Specifično je da se priprema sa celim trešnjama, odnosno da se trešnjama ostavljaju koštice, što kolaču u toku pečenja daje posevan bademast ukus.

Sastojci:

  • 400 g krupnijih trešanja
  • 3 jajeta
  • 170 g putera
  • 150 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 120 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 čašica likera od višanja

Priprema:

Kalup za pečenje podmažite puterom, pa rasporedite trešnje, koje ste prethodno dobro oprali. U činiju stavite cela jaja, dodajte brašno i sve rućni zamutite. Kada dobijete smesu bez, dodajte 150 g otopljenog putera. Zatim dodajte mleko i na kraju šećer i vanilin šećer, pa nastavite da mešate. Dobijeno smesu sipajte smesu preko trešanja i pecite kolač na 220 stepeni oko 10 minuta, potom smanjite temperaturu na 170 i nastavite da pečete još 15-ak minuta. Kolač treba da se stegne, da smesa iznutra ne bude retka. Kada je gotov sačekajte da se potpuno ohladi, pa secite i poslužite. Možete da po želji posuti šećereom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa