Ovaj tradicionalna francuski kolač sa puterom je poreklom iz Bretanje, pokrajine u Francuskoj, po kojoj je i dobio ime - Breton kolač. Pravi se od putera sa većim procentom masti i izgleda kao ogromna palačinka. Ono što ovaj kolač čini specifičnim i ukusnim je dodatak ruma. Može se začiniti vanilom ili premazati domaćim džemom.

  • Sastojci:
  • 150 g slanog masnijeg putera
  • 150 g šećera 
  • 3 žumanceta
  • 250 g brašna 
  • 1 velika kašika ruma 
  • 1 žumance + 1 kašika vode

Priprema:

Puter sobne temperature pomešajte sa šećerom. Mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Dodajte žumanca jedno po jedno i mešajte. Zatim dodajte brašno malo po malo. sipajte rum, promešajte pa testo umestite rukama. Stavite u podmazan kalup i rukama rasporedite. Viljuškom iscrtajte šare. Premažite mešavinom žumanceta i vode. Pecite na 180 stepeni 40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE