Ovaj tradicionalna francuski kolač sa puterom je poreklom iz Bretanje, pokrajine u Francuskoj, po kojoj je i dobio ime - Breton kolač. Pravi se od putera sa većim procentom masti i izgleda kao ogromna palačinka. Ono što ovaj kolač čini specifičnim i ukusnim je dodatak ruma. Može se začiniti vanilom ili premazati domaćim džemom.
- Sastojci:
- 150 g slanog masnijeg putera
- 150 g šećera
- 3 žumanceta
- 250 g brašna
- 1 velika kašika ruma
- 1 žumance + 1 kašika vode
Priprema:
Puter sobne temperature pomešajte sa šećerom. Mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Dodajte žumanca jedno po jedno i mešajte. Zatim dodajte brašno malo po malo. sipajte rum, promešajte pa testo umestite rukama. Stavite u podmazan kalup i rukama rasporedite. Viljuškom iscrtajte šare. Premažite mešavinom žumanceta i vode. Pecite na 180 stepeni 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem