Ovaj tradicionalna francuski kolač sa puterom je poreklom iz Bretanje, pokrajine u Francuskoj, po kojoj je i dobio ime - Breton kolač. Pravi se od putera sa većim procentom masti i izgleda kao ogromna palačinka. Ono što ovaj kolač čini specifičnim i ukusnim je dodatak ruma. Može se začiniti vanilom ili premazati domaćim džemom.
- Sastojci:
- 150 g slanog masnijeg putera
- 150 g šećera
- 3 žumanceta
- 250 g brašna
- 1 velika kašika ruma
- 1 žumance + 1 kašika vode
Priprema:
Puter sobne temperature pomešajte sa šećerom. Mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Dodajte žumanca jedno po jedno i mešajte. Zatim dodajte brašno malo po malo. sipajte rum, promešajte pa testo umestite rukama. Stavite u podmazan kalup i rukama rasporedite. Viljuškom iscrtajte šare. Premažite mešavinom žumanceta i vode. Pecite na 180 stepeni 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus