Pašta fažol (pasta e fagoli) je vrlo jednostavno i ukusno italijansko jelo, a priprema se od svega nekoliko sastojaka koje svaka domaćica uvek ima u kuhinji. Kako samo ime kaže radi se o pasulju u koji se dodaju makarone. Iako je nekada važilo za sirotinjsko jelo, vremenom je postalo pravi specijalitet, a po želji možete da dodate slaninicu, dimljeno meso ili kobasice. Ovo je starinski recept bez mesa, kako su nekada pravile italijanske domaćice.

  • Sastojci:
  • 450 g šarenog pasulja
  • 1 glavica luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 250 g makarona
  • 1 list lovora
  • 2 kašike pasiranog paradajza
  • so, biber
  • svež peršun
  • maslinovo ulje

Priprema:

Pasulj staviti da se kuva, pa kada voda provri prospite i nalijte novu vodu. Ovaj postupak ponovoti još jednom. Nakon toga nalijte vode toliko da pasulj ogrezne, dodajte sitno naseckan luk i šargarepu. Krčkajte na umerenoj vatri. Kada je pasulj na pola kuvan dodajte pasirani paradajz, lovorov list i sitno naseckan beli luk, pa kuvajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja, kada je pasulj skroz omekšao, dodajte makarone, sve dobro promešajte i kuvajte još nekih 10-ak minuta. Ukoliko ima potrebe dodajte još začina, a ako vam je jelo previše retko možete dodati kašiku, dve brašna. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom i prelijte sa malo maslinovog ulja.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE