Turski mokri kolačdosta podseća na koh, a toliko je ukusan da ne postoji osoba koja će odbiti da ga proba. Jednostavno se pravi, za koru se samo pomešaju sastojci, kao za palačinke, a kada se ispeče preliva se najlepšim čokoladnim prelivom. Kolač se topi u ustima, a možete da ga dekorišete po želji. 

  • Sastojci:
  • 4 jajeta, sobne temperature 
  • 150 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 20 g praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 50-60 g kakaoa 
  • 220 g brašna 
  • Za čokoladni preliv:
  • 300 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 100-150 g šećera
  • 70 g čokolade 
  • 50 g kakaoa
  • Za dekoraciju:
  • kokos ili pistaći

Priprema:
Penasto umutite jaja i šećer, a zatim dodajte mleko, ulje, kao i prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakao. Promešajte, pa sipajte vanilu i opet promešajte. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke, ali ne previše gusta, pa ako je potrebno dodajte još malo brašna. Sipajte u vatrostalnu posudu koju ste nauljili i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C. Čačkalicom proverite da li je kora gotova. U šerpu sipajte mleko, ulje, šećer i kakao, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Gotovu koru isecite na kocke i izbockajte viljuškom. Prelijte čokoladnim prelivom, pa ostavite da upije nekih 10 minuta. Ukrasite kokosom ili mlevenim pistaćima.

Izvor: Stvar ukusa