Turski mokri kolačdosta podseća na koh, a toliko je ukusan da ne postoji osoba koja će odbiti da ga proba. Jednostavno se pravi, za koru se samo pomešaju sastojci, kao za palačinke, a kada se ispeče preliva se najlepšim čokoladnim prelivom. Kolač se topi u ustima, a možete da ga dekorišete po želji.
- Sastojci:
- 4 jajeta, sobne temperature
- 150 g šećera
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 20 g praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 50-60 g kakaoa
- 220 g brašna
- Za čokoladni preliv:
- 300 ml mleka
- 100 ml ulja
- 100-150 g šećera
- 70 g čokolade
- 50 g kakaoa
- Za dekoraciju:
- kokos ili pistaći
Priprema:
Penasto umutite jaja i šećer, a zatim dodajte mleko, ulje, kao i prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakao. Promešajte, pa sipajte vanilu i opet promešajte. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke, ali ne previše gusta, pa ako je potrebno dodajte još malo brašna. Sipajte u vatrostalnu posudu koju ste nauljili i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C. Čačkalicom proverite da li je kora gotova. U šerpu sipajte mleko, ulje, šećer i kakao, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Gotovu koru isecite na kocke i izbockajte viljuškom. Prelijte čokoladnim prelivom, pa ostavite da upije nekih 10 minuta. Ukrasite kokosom ili mlevenim pistaćima.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus