Ideja za posna jela nikad dosta! Pečeni karfiol sa slatko-ljutim prelivom takođe je dobro rešenje kada vam ponestane inspiracije za posna jela. Za danas smo pripremili recept za posne peljmene. Peljmeni su čuveno rusko jelo koje se pravi od testa u koje ide riba ili druge vrste mesa. Podsećaju na italijanske raviole. Isprobajte posne peljmene sa oslićem i lososom. Možete losos zameniti drugom rubom po želji.
Sastojci:
- Za testo:
- 300 g pšeničnog brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 200 ml proključale vode
- Za punjenje:
- 200 g filea oslića
- 200 g lososa
- 180 g crnog luka
- 5 g mirođije
- so po ukusu
- biber po ukusu
- malo ruzmarina (opciono)
- malo bosiljka (opciono)
- Za sloj od povrća:
- 150 g šargarepe
- 160 g luka
- 100 g paprike
- 2 čena belog luka
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 2 lovorova lista
Recept posno rusko jelo sa oslićem:
U činiju prosejte brašno, pa dodajte so, ulje i proključalu vodu. Zamesite testo za ovo posno jelo, pa ga premesite u posudi i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite tako da odstoji 20-25 minuta. Crni luk (120 g) iseckajte, pa propržite na manjoj količini ulja. Ostatak crnog luka (60 g) izblendirajte. Usitnite oslić i losos, pa ih promešajte i dodajte dinstani luk, izblendirani luk, seckanu mirođiju, so i biber. Dobro sjedinite sve sastojke. Po površini posutoj brašnom razvucite testo za posnojelo oklagijom i širi pravougaonik, pa po njemu ravnomerno rasporedite smesu sa oslićem i lososom. Urolajte testo, malo rukama izdužite, pa isecite na rolnice (debljine oko 3 cm). Počnite sa pripremom sloja od povrća tako što ćete kolutove crnog luka propržiti na malo ulja. Potom dodajte u tiganj izrendanu šargarepu, prodinstajte nekoliko minuta, pa ubacite iseckanu papriku na kolutove, mleveni beli luk. Promešajte i dinstajte nekoliko minuta, pa posolite i pobiberite. Možete dodati i druge začine po želji (recimo sušeni bosiljak ili ruzmarin). Promešajte i dinstajte nekoliko minuta, pa sipajte ključalu vodu. Položite peljmene uspravno jednu do druge u tiganju, pa stavite lovorove listove. Ostavite da se krčkaju oko 15 minuta. Preporučujemo i posnu musaku sa karfiolom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem